Τελ. ενημέρωση: |
||
29-Aug-2024
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024, 691-698 ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Ηθικά διλήμματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Η.Ε. Χούσος,1 Ι. Αποστολάκης,1,2 Π. Σαράφης1,3 |
Η υπογεννητικότητα στις δυτικές κοινωνίες, ως απόρροια των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, αποτελεί γεγονός στη σύγχρονη εποχή. Η μετάθεση του χρόνου τεκνοποίησης από τα σύγχρονα ζευγάρια φέρει όλο και περισσότερα άτομα αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα. Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη παρέχουν τη δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας στα υπογόνιμα άτομα, η οποία αποτελεί υποχρέωση για τη διασφάλιση του διεθνώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει οικογένεια και να αποκτήσει απογόνους. Ωστόσο, οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) που εφαρμόζονται προκαλούν ποικίλους ηθικούς προβληματισμούς. Την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και τους νομοθέτες απασχολούν πλήθος ηθικών διλημμάτων, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση των γονιμοποιημένων ωαρίων ως πράγμα ή ως προσωπικότητα, το δικαίωμα των γυναικών να προσφεύγουν στην ΙΥΑ, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, το δικαίωμα στην ανωνυμία των δοτών γαμετών ή ωαρίων έναντι του δικαιώματος των τέκνων στη γνώση της ταυτότητας των βιολογικών τους γονέων, τα δικαιώματα των παρένθετων μητέρων. Η επιχειρηματολογία υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης είναι πλούσια και εκατέρωθεν ισχυρή. Οι νομοθέτες, βασιζόμενοι στα διεθνώς και συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα του ατόμου, θέτουν περιορισμούς και κανόνες κατά την εφαρμογή των μεθόδων της ΙΥΑ. Όμως, παρακολουθώντας τόσο τις επιστημονικές εξελίξεις όσο και τις κοινωνικές, οι κανόνες αυτοί χρειάζεται να αναπροσαρμόζονται και να επικαιροποιούνται διαρκώς.
Λέξεις ευρετηρίου: Ανωνυμία δότη, Ηθικά διλήμματα, Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Όριο ηλικίας, Παρένθετη μητρότητα, Υπογονιμότητα.