Τελ. ενημέρωση:

   11-Nov-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021, 771-778

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης στην επαγγελματική ικανοποίηση
του προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας

Μ. Λυκούδη, Χ. Νάτσης, Ν. Υφαντόπουλος, Α. Γούλα
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας»,
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της επίδρασης της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης των ανώτερων στελεχών (διευθυντών-προϊσταμένων κλινικών) στην επαγγελματική ικανοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη δειγματοληπτική ποσοτική έρευνα σε δείγμα 100 επαγγελματιών υγείας (20 διευθυντές-προϊστάμενοι και 80 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό) του 251 ΓΝΑ. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο τυποποιημένα ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς μεταφρασμένα στα Ελληνικά: Το Emotional Competence Inventory (ECI) και το Job Satisfaction Survey (JSS). Για τη στατιστική ανάλυση και των δύο ερωτηματολογίων έγινε χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν υψηλά ποσοστά συναισθηματικής νοημοσύνης στα ανώτερα στελέχη στις περισσότερες από τις κλίμακες του ερωτηματολογίου, σημειώνοντας υψηλότερο ποσοστό, οι διευθυντές στην κλίμακα της «διαχείρισης των διαπροσωπικών σχέσεων» (4,26) και οι προϊστάμενοι (4,32) στην κλίμακα της «κοινωνικής επίγνωσης». Ο μέσος όρος των απαντήσεων των ερωτώμενων σε όλες τις κλίμακες των ερωτήσεων εμφανίστηκε εξαιρετικά υψηλός, κυμαινόμενος από 3,92–4,26, με μικρές αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των δύο κατηγοριών (διευθυντών-προϊσταμένων). Αναφορικά με την επαγγελματική ικανοποίηση, η γενική άποψη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού εκφράστηκε ως ουδέτερη. Οι εργαζόμενοι σε ορισμένους τομείς της εργασίας τους αισθάνονταν ικανοποιημένοι και σε άλλους δυσαρεστημένοι. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι στους παράγοντες «εποπτεία-επίβλεψη» και «συναδελφικό περιβάλλον» το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δήλωσε ικανοποιημένο, ενώ δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε στις διαστάσεις «οικονομικές απολαβές», «προαγωγή», «προνόμια-οφέλη» και «σύστημα ανταμοιβών». Ουδέτερη στάση παρουσιάστηκε ως προς τις «συνθήκες εργασίας», την «επικοινωνία» και τη «φύση εργασίας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα, η συναισθηματική νοημοσύνη των ανώτερων στελεχών παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλή. Το παραπάνω δεν οδηγεί όμως και στην επαγγελματική ικανοποίηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που αποτυπώνεται ως ουδέτερη.

Λέξεις ευρετηρίου: Ενσυναίσθηση, Επαγγελματική ικανοποίηση, Συναισθηματική νοημοσύνη.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής