Τελ. ενημέρωση:

   11-Nov-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024, 804-814

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ψυχομετρικές ιδιότητες της ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολογίου
"Psychiatric/Mental Health Clinical Placement Survey" σε φοιτητές κοινωνικής εργασίας

Σ. Μαρτινάκη,1,2 Π. Στεφανάτου,2 Β. Ντελιδάκη,3 Κ. Κοντοάγγελος2
1Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Α' Ψυχιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Αιγινήτειο Νοσοκομείο», Αθήνα,
3Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Αιγάλεω

ΣΚΟΠΟΣ H ανάδειξη των ψυχομετρικών ιδιοτήτων του ερωτηματολογίου "Psychiatric/Mental Health Clinical Placement Survey" (P/MHCPS) για την αποτύπωση και αξιολόγηση παραγόντων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επηρεάζουν τους(τις) φοιτητές(τριες) αναφορικά με τον τομέα της ψυχικής υγείας και η διερεύνηση του βαθμού προετοιμασίας, των στάσεων προς την ψυχική νόσο και του ενδιαφέροντος για μελλοντική εργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας φοιτητών(τριών) κοινωνικής εργασίας πριν από την πρακτική τους άσκηση σε πλαίσιο ψυχικής υγείας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 101 φοιτητές(τριες) από τρεις σχολές κοινωνικής εργασίας που πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στις δομές της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά το χρονικό διάστημα 2015–2023. Οι φοιτητές(τριες) συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο P/MHCPS για χρήση την πρώτη ημέρα τοποθέτησης στο πλαίσιο. Προηγουμένως, το ερωτηματολόγιο είχε προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα και στις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής εργασίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η δομή της ελληνικής μορφής του ερωτηματολογίου παρουσίασε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρωτότυπη. Ωστόσο, οι υποκλίμακες που διαμορφώθηκαν κατέγραψαν υψηλή αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής, με τον δείκτη Cronbach α να υπερβαίνει το 0,70. Επιπλέον αναδείχθηκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των υποκλιμάκων, όπου οι περισσότερες γνώσεις, οι πλέον θετικές στάσεις προς την ψυχική νόσο και η επιθυμία για μελλοντική εργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλότερη θεωρητική κατάρτιση από το πρόγραμμα σπουδών, μεγαλύτερη ετοιμότητα για πρακτική στον τομέα της ψυχικής υγείας και λιγότερα αρνητικά στερεότυπα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εργασία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια επικύρωσης του ερωτηματολογίου P/MHCPS σε Έλληνες φοιτητές(τριες) κοινωνικής εργασίας, που κατέδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα εσωτερικής συνοχής και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτύπωση του βαθμού προετοιμασίας, των στάσεων προς την ψυχική νόσο και του ενδιαφέροντος για πιθανή μελλοντική εργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας φοιτητών(τριών) κοινωνικής εργασίας πριν ή κατά την έναρξη της πρακτικής τους άσκησης σε κάποιο πλαίσιο ψυχικής υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Κοινωνική εργασία, Πρακτική άσκηση, Ψυχική υγεία, Ψυχομετρικές ιδιότητες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής