Τελ. ενημέρωση: |
||
11-Nov-2024
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024, 761-770 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γνώσεις, αντιλήψεις και κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στον ελληνικό πληθυσμό: Δ. Σταματέλου, Ε. Λεοντή, Θ. Κομζιά, Γ. Στρατή, Ε. Αρσένου, Ε. Βλασταρίδου, Δ. Παναγιωτάκος |
ΣΚΟΠΟΣ H αξιολόγηση των γνώσεων, των αντιλήψεων και της συχνότητας κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων από τον ελληνικό πληθυσμό.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Συγχρονική επιδημιολογική μελέτη, που διεξήχθη μέσω τυποποιημένου, διαδικτυακού και αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου και βολική δειγματοληψία, σε 374 άνδρες μέσης ηλικίας (τυπική απόκλιση, ΤΑ) 34 (15) ετών και 652 γυναίκες 35 (14) ετών, από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τον Μάιο του 2023. Η κατηγοριοποίηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έγινε με βάση το σύστημα ταξινόμησης NOVA. Για την αξιολόγηση των γνώσεων και των αντιλήψεων χρησιμοποιήθηκαν 16 ερωτήσεις, βάσει των οποίων δημιουργήθηκε ένας δείκτης συνολικής αποτίμησης αυτών, εύρους πιθανών τιμών 0–100. Για την αξιολόγηση της κατανάλωσης χρησιμοποιήθηκε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 29% των ατόμων του δείγματος δήλωσαν καθημερινή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Σε εβδομαδιαία βάση, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ήταν τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα (62% του δείγματος), τα δημητριακά πρωινού και οι μπάρες δημητριακών με ζάχαρη (49%), καθώς και τα συσκευασμένα γλυκά (48%). Σχετικά με τις γνώσεις και τις αντιλήψεις, το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν/γνώριζαν ελάχιστα τον όρο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μέση τιμή (ΤΑ) του δείκτη γνώσεων και αντιλήψεων στο σύνολο του δείγματος ήταν 63/100 (19). Παρατηρήθηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ του δείκτη γνώσεων και αντιλήψεων και του δείκτη συνολικής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (p=0,05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η παρούσα έρευνα ανέδειξε ένα μέτριο επίπεδο γνώσεων παράλληλα με μια αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στον ελληνικό πληθυσμό. Είναι λοιπόν επιτακτική η συνεργασία των υγειονομικών λειτουργών (ιατρών, διαιτολόγων) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την καθοδήγηση αυτού προς υγιεινότερες διατροφικές επιλογές.
Λέξεις ευρετηρίου: Αντίληψη, Γνώση, Κατανάλωση, Διατροφή, Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.