Τελ. ενημέρωση:

   28-Jun-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2024, 539-544

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κλίμακα εκτίμησης της γνώσης, της ετοιμότητας, των πρακτικών και της συμπεριφοράς απέναντι στους καύσωνες:
Μετάφραση και στάθμιση στα Ελληνικά

Π. Γαλάνης,1 Ι. Μωύσογλου,2 Α. Κατσιρούμπα,1 Ε. Βράκα,3 Ο. Σίσκου,4 Ο. Κωνσταντακοπούλου,5 Μ. Τσιαχρη,6 Δ. Καϊτελίδου5
1Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα,
3Τμήμα Ακτινολογίας, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Αθήνα,
4Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς,
5Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
6Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδας, Λαμία

ΣΚΟΠΟΣ Η μετάφραση και η στάθμιση στα Ελληνικά της κλίμακας εκτίμησης της γνώσης, της ετοιμότητας, των πρακτικών και της συμπεριφοράς απέναντι στους καύσωνες.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη στην Ελλάδα με ένα δείγμα ευκολίας 147 συμμετεχόντων. Εκτιμήσαμε την αξιοπιστία ελέγχου-επανελέγχου, την εσωτερική αξιοπιστία, την εγκυρότητα όψης και την εγκυρότητα κατασκευής. Υπολογίσαμε τους συντελεστές ενδοταξικής συσχέτισης, τον Kuder-Richardson Formula 20 και τον συντελεστή αξιοπιστίας Cronbach's alpha. Επί πλέον, διενεργήσαμε επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων για την εκτίμηση της εγκυρότητας κατασκευής της κλίμακας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑTA Ο συντελεστής ενδοταξικής συσχέτισης για τις τέσσερις διαστάσεις της κλίμακας (γνώση, ευαισθητοποίηση, πρακτική και συμπεριφορά) κυμαινόταν από 0,918–0,993 (p<0,001 σε όλες τις περιπτώσεις). Όλοι οι δείκτες στην επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων είχαν αποδεκτές τιμές. Έτσι, η επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων επικύρωσε τη δομή της πρωτότυπης κλίμακας με τις τέσσερις διαστάσεις: γνώση, ευαισθητοποίηση, πρακτική και συμπεριφορά. Οι συσχετίσεις ανάμεσα στην ευαισθητοποίηση, στην πρακτική και στη συμπεριφορά ήταν αρκετά υψηλές και στατιστικά σημαντικές (p<0,001 σε όλες τις περιπτώσεις). Ο συντελεστής Kuder-Richardson Formula 20 για τις γνώσεις ήταν 0,611. Ο συντελεστής Cronbach's alpha για την ευαισθητοποίηση, την πρακτική και τη συμπεριφορά ήταν 0,929, 0,866 και 0,766, αντίστοιχα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Διαπιστώθηκε ότι η κλίμακα είναι ένα σύντομο, αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για τη μέτρηση της γνώσης, της συμπεριφοράς και των πρακτικών του γενικού πληθυσμού απέναντι στους καύσωνες.

Λέξεις ευρετηρίου: Γνώση, Ετοιμότητα, Καύσωνες, Πρακτική, Συμπεριφορά.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής