Τελ. ενημέρωση:

   28-Jun-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2024, 533-538

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της πολιτισμικά ικανής παροχής φροντίδας υγείας
των σχολικών νοσηλευτών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Κ. Πρασίνου, Π. Αποστολάρα, Α. Καυγά, Γ. Φασόη
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινοτική Νοσηλευτική και Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας»,
Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ H διερεύνηση του βαθμού πολιτισμικής ικανότητας των σχολικών νοσηλευτών στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας υγείας σε μαθητές με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα στηρίχθηκε στην ποσοτική προσέγγιση. Το δείγμα αποτέλεσαν 116 σχολικοί νοσηλευτές που απασχολούνταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Διαπιστώθηκε ότι οι σχολικοί νοσηλευτές διέθεταν αρκετές γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα διαχείρισης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και διέθεταν αρκετά υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης σε εθνικά και πολιτισμικά ζητήματα. Παρ' όλα αυτά, παρουσίαζαν αδυναμίες ως προς την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας υγείας σε μαθητές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεγονός που οφείλεται στην ελλιπή τους εκπαίδευση σε θέματα διαπολιτισμικότητας, αφού το 40,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει κάποια κατάρτιση από το σχολείο, ενώ το 24,1% δήλωσε ότι είχε λάβει αρκετή γνώση από προγράμματα συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη συσχέτιση των παραγόντων με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων προέκυψε ότι οι παράγοντες «συνειδητοποίηση» (t=4,113, p=0,000) και «εκπαίδευση/κατάρτιση» (t=2,847, p=0,005) παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο σχολικός νοσηλευτής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας όλων των μαθητών(τριών), περιλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει τους μαθητές, η ποιότητα της φροντίδας που θα παρασχεθεί και η διασφάλιση της υγείας όλων των μαθητών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαπολιτισμικές γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που έχει αναπτύξει ο σχολικός νοσηλευτής.

Λέξεις ευρετηρίου: Πολιτισμική ικανότητα, Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Σχολικός νοσηλευτής, Φροντίδα υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής