Τελ. ενημέρωση:

   28-Jun-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2024, 524-532

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μετατραυματική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία σε ασθενείς
με καρκίνο θυρεοειδούς υπό θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Μ. Αλεφαντινού,1 Κ. Βλασιάδης,2 Δ. Ξεκαρδάκης,3 Ν. Τσακουντάκης,4 Ι. Τσιλιγιάννη5
1Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ηράκλειο, Κρήτη
2Οδοντιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ηράκλειο, Κρήτη
3Δερματολογικό Τμήμα, «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ηράκλειο, Κρήτη
4Περιφερειακό Ιατρείο Μαλίων, Κέντρο Υγείας Καστελλίου, Καστέλλι
5Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βούτες, Ηράκλειο, Κρήτη

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της μετατραυματικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής σχετικά με την υγεία ασθενών με καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς που επρόκειτο να λάβουν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο Ι-131.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Σχεδιάστηκε συγχρονική μελέτη (cross-sectional), η οποία έλαβε χώρα στη θεραπευτική μονάδα της Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 60 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πυρηνικής Ιατρικής, είχαν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή και είχαν ιστολογική διάγνωση καλά διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς. Στους ασθενείς, λίγο πριν από τη λήψη του Ι-131, δόθηκαν δύο αυτο-συμπληρούμενα ερωτηματολόγια, το ερωτηματολόγιο-κλίμακα μετατραυματικής ανάπτυξης (Posttraumatic Growth Inventory, PTGI) και το Short Form (SF-36) για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής σχετικά με την υγεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑTA Τριάντα εννέα ασθενείς (65%) εμφάνισαν υψηλή μετατραυματική ανάπτυξη, η οποία ήταν ανεξάρτητη των δημογραφικών παραγόντων, όπως το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, και των ιατρικών παραγόντων, όπως η τιμή της θυρεοσφαιρίνης (Tg) και η θεραπευτική δόση του ιωδίου που έλαβε κάθε ασθενής. Όσον αφορά στην ποιότητα ζωής σχετικά με την υγεία, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των δημογραφικών στοιχείων, εκτός του ανδρικού φύλου, το οποίο είχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την κοινωνική λειτουργικότητα και την ψυχική υγεία. Από τα δημογραφικά στοιχεία, η ηλικία φάνηκε να έχει στατιστικά σημαντική σχέση με τη σύγκριση της κατάστασης της υγείας των ασθενών ένα έτος πριν. Στατιστικά σημαντική σχέση προέκυψε μεταξύ της τιμής της Tg (<0,2 ng/mL) και της ψυχικής υγείας, καθώς και του σταδίου της νόσου (στάδιο II) με τη γενική υγεία. Επιπλέον, βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μετατραυματικής ανάπτυξης, της ψυχικής υγείας (p=0,032) και της κοινωνικής λειτουργικότητας (p=0,001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι ασθενείς με καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς εμφάνισαν υψηλή μετατραυματική ανάπτυξη και χαμηλές τιμές και στις οκτώ υποκλίμακες της ποιότητας ζωής σχετικά με την υγεία.

Λέξεις ευρετηρίου: Καρκίνος θυρεοειδούς, Μετατραυματική ανάπτυξη, Ποιότητα ζωής σχετικά με την υγεία, Ραδιοϊσοτοπική θεραπεία Ι-131.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής