Τελ. ενημέρωση:

   28-Jun-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2024, 505-511

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο αντίκτυπος του SARS-CoV-2 στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Ε. Αραβανής,1,2 Ι. Υφαντόπουλος,2 Δ. Πύρρος,1 Α. Ζυγούρα,1 Ν. Κοτσόπουλος2
1Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Αθήνα,
2Τομέας Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η ποσοτική και η ποιοτική ανάλυση των κλήσεων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην περιοχή της Αττικής, την περίοδο 2019–2021.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη αναδρομική, περιγραφική ανάλυση της βάσης δεδομένων των κλήσεων προς το ΕΚΑΒ για την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του SARS-CοV-2.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑTA Ο μέσος ετήσιος αριθμός κλήσεων προς το ΕΚΑΒ ήταν για την υπό εξέταση περίοδο 350.000 κλήσεις. Από τις κλήσεις αυτές, τα 2/3 διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Κατά το πρώτο έτος της πανδημικής κρίσης (2020) ο αριθμός των κλήσεων μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2019. Στη διάρκεια του πρώτου lockdown οι κλήσεις μειώθηκαν κατά 33%. Αξιοσημείωτες ήταν οι μειώσεις στις κλήσεις που αφορούσαν σε περιστατικά τραύματος και τροχαίων (21%) και σε καρδιαγγειακά συμβάματα (22%). Επίσης, το ποσοστό των κλήσεων που κατέληξαν σε άρνηση διακομιδής σε νοσοκομείο αυξήθηκε. Επί πλέον, οι κλήσεις που αφορούσαν σε ψυχιατρικά περιστατικά/ απόπειρες αυτοκτονίας αυξήθηκαν το 2020.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά δεδομένα για τη διερεύνηση της ζήτησης υπηρεσιών προνοσοκομειακής φροντίδας πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Η μελέτη αναλύει τη σύνθεση της ζήτησης για τις εν λόγω υπηρεσίες, καθώς και τις αλλαγές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και καταλήγει σε ευρήματα συναφή με αυτά αντίστοιχων διεθνών μελετών.

Λέξεις ευρετηρίου: Ελλάδα, SARS-CoV-2, Υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής