Τελ. ενημέρωση:

   28-Jun-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2024, 498-504

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επίδραση της πανδημίας COVID στην εργασιακή ικανοποίηση και στην επαγγελματική εξουθένωση
Η περίπτωση της Χίου

E. Φύκαρη, Π. Πολυζωίδης, Ν. Πολύζος, Γ. Ταγαράκης
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας», Σχολή Επιστημών Υγείας,
Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ H διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε ένα δημόσιο γενικό νοσοκομείο της περιφέρειας, και ειδικότερα της Χίου, προκειμένου να διαπιστωθεί και εμπειρικά το κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει την εργασιακή ζωή των ατόμων αυτών.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου του 2022. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με την παρουσία της ερευνήτριας. Συνολικά, διανεμήθηκαν 146 ερωτηματολόγια και επιστράφηκαν συμπληρωμένα 138. Αρχικά, διενεργήθηκε έλεγχος κανονικότητας του δείγματος και επιλέχθηκε η πραγματοποίηση των μη παραμετρικών ελέγχων Mann-Whitney και Kruskal-Wallis. Τέλος, ορίστηκε ως επίπεδο σημαντικότητας το α=0,05, που αντιστοιχεί σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑTA Τα επίπεδα της εργασιακής ικανοποίησης στην έρευνα ήταν μεσαίου επιπέδου, καθώς πριν από την πανδημία αυτά προσδιορίστηκαν σε 2,84 (τυπική απόκλιση [ΤΑ]: 0,65) και μετά την πανδημία σε 2,68 (ΤΑ: 0,68) σε πεντάβαθμη κλίμακα. Από τις 12 διαστάσεις της εργασιακής ικανοποίησης που μελετήθηκαν, οι 5 είχαν μέση τιμή >3, ενώ 7 διαστάσεις είχαν μέση τιμή >2 στην περίοδο πριν από την πανδημία. Σε σχέση με το τρίτο ερευνητικό ερώτημα, το οποίο διερευνούσε την επίδραση των δημογραφικών παραγόντων στα επίπεδα της εργασιακής ικανοποίησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς φάνηκε να επιδρούν με τρόπο στατιστικά σημαντικό, όπως για παράδειγμα το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το κεντρικό συμπέρασμα της παρούσας έρευνας είναι ότι η παρατηρούμενη μείωση της εργασιακής ικανοποίησης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λέξεις ευρετηρίου: Εργασιακή εξουθένωση, Εργασιακή ικανοποίηση, Πανδημία COVID, Υγειονομικό προσωπικό.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής