Τελ. ενημέρωση:

   09-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 251-258

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συμμετοχική λήψη απόφασης για τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της γαλουχίας
Στάσεις και πεποιθήσεις γυναικών

Μ. Τίγκα,1,2 Χ. Νάνου,1 Λ. Παρδάλη,1 Ν. Βλαχάδης,1 Α. Γρυπάρης,3 Δ. Μεταλλινού,1 Κ. Λυκερίδου1
1Τμήμα Μαιευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα
3Τμήμα Λογοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της συμμετοχικής λήψης απόφασης των γυναικών σχετικά με τη λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία, η αξιολόγηση της στάσης των θηλαζουσών γυναικών απέναντι στη λήψη φαρμάκων και η εκτίμηση του βαθμού ικανοποίησής τους από τη συμβουλευτική των επαγγελματιών υγείας (ΕΥ) σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη γαλουχία.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για προοπτική, περιγραφική μελέτη κοόρτης που διεξήχθη σε 5 τριτοβάθμια μαιευτήρια κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου–Δεκεμβρίου 2020. Συμμετείχαν 847 μητέρες και τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου κατά τη νοσηλεία των μητέρων στο μαιευτήριο και στη συνέχεια με τηλεφωνική επικοινωνία τον 1ο, 3ο και 6ο μήνα μετά τον τοκετό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 46,5% των μητέρων δήλωσαν ότι θα απέφευγαν τη λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία ως «προσωπική στάση ζωής», ενώ το 49,9% δήλωσε ικανοποιημένο από την επαγγελματική συμβουλευτική σχετικά με τη λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία. Η πλειοψηφία των μητέρων (72,7%) απάντησε ότι θα συμμετείχαν στη λήψη απόφασης για τη χρήση φαρμάκων κατά τη γαλουχία, ενώ παράγοντες που συσχετίστηκαν σημαντικά με τη συμμετοχή τους ήταν το επίπεδο εκπαίδευσης, η εθνικότητα, η μη εργασιακή απασχόληση στους 6 μήνες μετά τον τοκετό, το είδος του τοκετού, η προηγούμενη εμπειρία θηλασμού, η λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία για χρόνια νοσήματα, η ικανοποίηση της μητέρας από τη συμβουλευτική των ΕΥ σχετικά με τη λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία, η πηγή πληροφόρησης, η κατάσταση θηλασμού στον 1ο και 6ο μήνα μετά τον τοκετό και το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η προαγωγή των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας των ΕΥ να παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη λήψη φαρμάκων κατά τη γαλουχία θα συμβάλλει αναμφίβολα στην ικανοποίηση των μητέρων όσον αφορά στην επαγγελματική συμβουλευτική και στη συμμετοχική λήψη απόφασης, οδηγώντας σε αύξηση των δεικτών θηλασμού.

Λέξεις ευρετηρίου: Γαλουχία, Πεποιθήσεις, Στάσεις, Συμμετοχική λήψη απόφασης, Φάρμακα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής