Τελ. ενημέρωση:

   09-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 229-238

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρέμβαση υποβοηθούμενη από άλογα σε παιδιά με σπαστική τετραπληγία:
Η επίδραση στη λειτουργικότητα και στην ισορροπία. Προοπτική μελέτη

Α. Στεργίου, Δ. Βαρβαρούσης, M. Tζούφη, Γ. Mαρκοζάνες, Π. Πλυτά, Γ. Βασιλειάδης, A. Μπερής, A. Πλουμής
Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής ιππασίας σε παιδιά με σπαστική τετραπληγία. Οι παράμετροι που ελέγχθηκαν ήταν η αδρή κινητική λειτουργία και η επίδοση, η ισορροπία και η σπαστικότητα και το εάν η βελτίωση που θα προέκυπτε θα παρέμενε 2 μήνες μετά την παρέμβαση θεραπευτικής ιππασίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Δεκατέσσερα παιδιά με σπαστική τετραπληγία συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διήρκησε 28 εβδομάδες. Η παρέμβαση διήρκησε 12 εβδομάδες και λάμβανε χώρα με συχνότητα μία συνάντηση ανά εβδομάδα, ενώ η διάρκεια της κάθε συνάντησης ήταν 30 min. Για την αξιολόγηση της αδρής κινητικής λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα αξιολόγησης της αδρής κινητικής λειτουργίας (GMFM), της επίδοσης με την κλίμακα αξιολόγησης της αδρής κινητικής επίδοσης (GMPM), της στατικής και δυναμικής ισορροπίας με την παιδιατρική κλίμακα αξιολόγησης της ισορροπίας (PBS) και με δυναμόπλακα και, τέλος, της σπαστικότητας, με την τροποποιημένη κλίμακα κατά Ashworth (MAS). Για την αξιολόγηση του νοητικού δυναμικού χρησιμοποιήθηκε η ψυχομετρική δοκιμασία WISC III.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Παρατηρήθηκε βελτίωση στην αδρή κινητική λειτουργία, καθώς και στις υποκατηγορίες της (p<0,05), στην ποιότητα της κίνησης (p<0,05) και στην ισορροπία. Τα αποτελέσματα παρέμειναν και μετά το πέρας των δύο μηνών από την ολοκλήρωση της παρέμβασης. Όσον αφορά στη σπαστικότητα, παρ' όλο που υπήρξε βελτίωση, αυτή δεν φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η θεραπευτική ιππασία βοηθά στη λειτουργική ικανότητα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καθώς και στην ισορροπία, με σημαντικά κλινικά αποτελέσματα.

Λέξεις ευρετηρίου: Αδρή κινητική λειτουργία, Θεραπεία υποβοηθούμενη από άλογα, Ισορροπία, Σπαστικότητα, Τετραπληγία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής