Τελ. ενημέρωση:

   09-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 221-228

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδραση της μετασχηματιστικής ηγεσίας στην εργασιακή ικανοποίηση
του νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της COVID-19

Ι. Βεκίλη,1 Π. Θεοδώρου,2 Γ. Ελεσνίτσαλης,3 Α. Φλώκου,2 Χ. Πλατής4
13η ΤΟΜΥ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
2Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη
4Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αποτύπωση της σχέσης μεταξύ της μετασχηματιστικής ηγεσίας και της εργασιακής ικανοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί σε διαφορετικά δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας COVID-19.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διεξήχθη σε 6 νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Το χρησιμοποιηθέν ερωτηματολόγιο διακρίνεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορούσε στη χρήση ερωτήσεων δημογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ το δεύτερο και το τρίτο τμήμα περιλάμβαναν το Transformational Leadership Scale (TLS) σχετικά με τη διερεύνηση της μετασχηματιστικής ηγεσίας και το Kuopio University Hospital Job Satisfaction Scale (KUHJSS) για την εκτίμηση της επαγγελματικής ικανοποίησης, αντίστοιχα, των νοσηλευτών των νοσοκομείων της έρευνας. Το ερωτηματολόγιο ήταν ανώνυμο και περιελάμβανε ερωτήσεις κλειστού τύπου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 268/420 (ποσοστό ανταπόκρισης: 63,8%) νοσηλευτές, ενώ η έρευνα διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Η ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε μέσω του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η συνολική μέση τιμή της μετασχηματιστικής ηγεσίας στο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 3,6±0,7, γεγονός που δηλώνει πολύ καλή μετασχηματιστική νοσηλευτική ηγεσία, ενώ όσον αφορά στην εργασιακή ικανοποίηση, η μέση τιμή της συνολικής ικανοποίησης ήταν 3,7±0,7, εύρημα το οποίο επίσης δηλώνει πολύ καλή ικανοποίηση. Παράλληλα, η αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας σχετιζόταν με αύξηση της συνολικής ικανοποίησης ενώ η μετασχηματιστική ηγεσία, σε όλες τις επί μέρους κλίμακές της, σχετίστηκε θετικά με την εργασιακή ικανοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη μετασχηματιστική ηγεσία ως προς την ατομικότητα και την απόδοση σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης από την ηγεσία, ενώ η καλύτερη μετασχηματιστική ηγεσία ως προς την ατομικότητα, την απόδοση και τη διεύθυνση σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης συνολικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ενδυνάμωση του νοσηλευτικού προσωπικού, η έμφαση στην ευημερία των νοσηλευτών και η αύξηση της εργασιακής τους ικανοποίησης μέσω της εφαρμογής της μετασχηματιστικής ηγεσίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και πρόκληση για κάθε διοίκηση.

Λέξεις ευρετηρίου: Εργασιακή ικανοποίηση, COVID-19, Μετασχηματιστική ηγεσία, Νοσηλευτική ηγεσία, Νοσηλευτικό προσωπικό.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής