Τελ. ενημέρωση:

   11-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 211-220

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του νοσηριώματος (πολυ-συν-νοσηρότητες)
στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Γ.Α. Μαθιουδάκης,1 Γ.Σ. Αλιμάνη,1 Σ. Ασώτη,2 Γ. Σίμου,2 Ε.Ι. Ευαγγελοπούλου2
1Πνευμονολογικό Κέντρο Αθηνών, Αθήνα
2Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Πειραιάς

ΣΚΟΠΟΣ H ανίχνευση και η δημογραφική περιγραφή των συχνότερων συννοσηροτήτων επί χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η προσέγγιση του δείκτη συννοσηρότητας και του 10ετούς προσδόκιμου επιβίωσης ασθενών με ΧΑΠ±συννοσηρότητες, καθώς και ο σχετικός κίνδυνος προσβολής από ΧΑΠ ατόμων με ή χωρίς υποκείμενες παθήσεις και αντίθετα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στη μελέτη αυτή εντάχθηκαν 7.892 άτομα (49% άνδρες), ηλικίας ≥39 ετών, καταχωρηθέντα κατά φύλο, ηλικία, τόπο κατοικίας, καπνισματική συνήθεια, που συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικά διακινούμενο ερωτηματολόγιο Athens Breath Center questionnaire (ABC-Q) (http://goo.gl/X Em4L2). Οι ασθενείς (37,5%) καταχωρήθηκαν σε τρεις ομάδες, «-ΧΑΠ» (με παθήσεις άλλες, εκτός ΧΑΠ), «ΧΑΠ» (πάσχοντες μόνο από ΧΑΠ) και «ΧΑΠ+» (πάσχοντες από ΧΑΠ και άλλες παθήσεις). Διερευνήθηκε ο συντελεστής συννοσηρότητας και ο σχετικός κίνδυνος (ΣΚ) των συνηθέστερων δορυφόρων παθήσεων της ΧΑΠ.\ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Διαπιστώθηκε ότι η ΧΑΠ αποτελεί κυμαινόμενης βαρύτητας ΣΚ±95% όρια αξιοπιστίας (ΣΚ±1,96×SE) εμφάνισης συγκεκριμένων (εξω)πνευμονικών παθήσεων, 0,61±0,11/2,56±1,14 (άνδρες/γυναίκες [Α/Γ], αντίστοιχα), αλλά και, αντίθετα, εξωπνευμονικές παθήσεις που μπορεί να απολήγουν στην εγκατάσταση ΧΑΠ (ΣΚ 1,96±0,99/3,08±1,07, Α/Γ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι συννοσηρότητες της ΧΑΠ δεν είναι τυχαίες συλλογές εκτροπών της υγείας, αλλά συνέπειες κοινών παθογενετικών διαδρομών, με αφετηρία διαταραχές του εξωτερικού ή και του εσωτερικού περιβάλλοντος, φαρμακολογικών αλληλεπιδράσεων σε έδαφος πλειοτροπικής δράσης γονιδίων, όπως προκύπτει από τη σημαντικά διαφορετική κατανομή τους κατά φύλο. Η σχέση ΧΑΠ/συννοσηρότητες είναι, από αιτιολογική άποψη, αμφίδρομη. Αποδίδεται στο φαινόμενο διάχυσης (spill, over) από την πρωτοπαθή εστία της χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς-στόχους. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής συνδυαστικής θεραπείας, μάλλον, παρά την τακτική των παράλληλων θεραπειών παθήσεων, όπου η μια αγνοεί την άλλη.

Λέξεις ευρετηρίου: Ερωτηματολόγιο, Νοσηρίωμα, Πολυ(συν)νοσηρότητες, Φαινότυποι, ΧΑΠ, Χρόνια αποφρακτική νευμονοπάθεια.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής