Τελ. ενημέρωση:

   09-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 202-210

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κόστος συμβαμάτων που σχετίζονται με τον αναπνευστήρα σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας
με μηχανική υποστήριξη αναπνοής

Α. Καφάζη,1 Ε. Αποστολοπούλου,1 Β. Μπενέτου,2 Ι. Παυλοπούλου1
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
2Σχολή Επιστημών Υγείας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση του άμεσου επιπρόσθετου κόστους των συμβαμάτων που σχετίζονται με τον αναπνευστήρα (ventilator-associated events, VAE) σε ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μελέτη ασθενών-μαρτύρων σε τέσσερις ΜΕΘ της Αττικής από 1.1.2018−31.12.2019. Κάθε ασθενής με VAE εξομοιώθηκε με έναν μάρτυρα χωρίς VAE με βάση τις εξής μεταβλητές: Διάρκεια μηχανικού αερισμού μαρτύρων ίση με διάρκεια μηχανικού αερισμού ασθενών μέχρι εμφάνισης VAE ±20% (5 βαθμοί), νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο (5 βαθμοί), ηλικία ±5 έτη (4 βαθμοί), Charlson score εισαγωγής ±2 (4 βαθμοί) και φύλο (2 βαθμοί). Τα ζεύγη με βαθμολογία 20/20 συμπεριλήφθηκαν στο τελικό δείγμα. Το άμεσο κόστος νοσηλείας στη ΜΕΘ ήταν το άθροισμα του σταθερού και του μεταβαλλόμενου κόστους βάσει τεχνικής μικροκοστολόγησης. Η διάμεση τιμή του άμεσου επιπρόσθετου κόστους των VAE ήταν η διαφορά της διάμεσης τιμής του άμεσου κόστους των ασθενών με και χωρίς VAE. Το συνολικό άμεσο επιπρόσθετο κόστος των VAE κατά το διάστημα των δύο ετών υπολογίστηκε, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ασθενών με VAE με τη διάμεση τιμή του άμεσου επιπρόσθετου κόστους ανά VAE.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συνολικά, 500 ασθενείς νοσηλεύτηκαν ≥4 ημέρες υπό μηχανική αναπνοή για 12.624 ημέρες. Η μέση επίπτωση των VAE ήταν 20,49 επεισόδια/1.000 ημέρες μηχανικού αερισμού. Μετά την εξομοίωση, στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 165 ζεύγη ασθενών-μαρτύρων. Στους ασθενείς με VAE η διάμεση τιμή της επιπρόσθετης διάρκειας νοσηλείας ήταν 13 ημέρες και η διάμεση τιμή της επιπρόσθετης διάρκειας μηχανικού αερισμού ήταν 12 ημέρες, ενώ η θνητότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς VAE (p<0,005). Η διάμεση τιμή του άμεσου επιπρόσθετου κόστους ανά επεισόδιο VAE ήταν 7.217,1 €. Ανά κατηγορία άμεσου κόστους η διάμεση τιμή του επιπρόσθετου σταθερού κόστους ανά επεισόδιο VAE ήταν 1.832,2 €, ενώ η διάμεση τιμή του επιπρόσθετου μεταβαλλόμενου κόστους ανά επεισόδιο VAE ήταν 5.426,1 €. Σχετικά με τις υποκατηγορίες του επιπρόσθετου μεταβαλλόμενου κόστους, η μεγαλύτερη διάμεση τιμή παρατηρήθηκε στα αντιβιοτικά (3.327,4 €). Το συνολικό άμεσο επιπρόσθετο κόστος για το σύνολο των 165 επεισοδίων VAE κατά το διάστημα των δύο ετών ήταν 1.190.821,5 €.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης αναδεικνύουν τις πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις των VAE και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής δέσμης μέτρων πρόληψης για τη μείωση του φορτίου των VAE, την αύξηση του αριθμού ελευθέρων κλινών ΜΕΘ και τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας φροντίδας στη ΜΕΘ.

Λέξεις ευρετηρίου: Κόστος, Μηχανική αναπνοή, Μονάδα εντατικής θεραπείας, Οικονομικές επιπτώσεις, Συμβάματα που σχετίζονται με τον αναπνευστήρα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής