Τελ. ενημέρωση:

   09-Mar-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2024, 190-201

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Η επιδημία του άσθματος και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του στη διαχείριση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:
«Η σχέση δημόσιας υγείας και της δημόσιας πολιτικής»

Ε. Σταματοπούλου,1,2 Α. Σταματοπούλου,1 Ε. Παπαγεωργίου,1 Φ. Χανιώτης,1 Δ. Χανιώτης1
1Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Παθολογικό Ιατρείο Εμπύρετων Λοιμώξεων/Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών/ Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ», Αθήνα

Το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών που προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επηρεάζει 334 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αναμένεται αύξησή του κατά 100 εκατομμύρια έως το 2025. Ενώ ορισμένοι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι το ποσοστό θνησιμότητας από άσθμα θα μειωνόταν, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν μια αύξηση που οδήγησε σε σημαντική νοσηρότητα, με αποτέλεσμα μια μετρήσιμη και διαρκή αύξηση των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς το μη ελεγχόμενο άσθμα είναι γνωστό ότι έχει σοβαρές συνέπειες στους ασθενείς και έχει υπολογιστεί ότι προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων αναπηρίας. Όπως υποστηρίζεται από την παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία, το βρογχικό άσθμα επηρεάζει όλες τις ηλικίες και έχει αυξανόμενη επίπτωση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η έξαρσή του είναι γνωστό ότι προκαλεί σημαντικά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς και αυξάνει το κόστος φροντίδας υγείας. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, ενώ επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συχνά σχετίζεται με δυσμενή συμπτώματα όπως συριγμό και παραγωγικό βήχα συνοδευόμενο από απόχρεμψη. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την επιβάρυνση των επιπτώσεων του άσθματος στην κοινωνία και εκθέτει την οικονομική επιβάρυνση ως σημαντικό μέτρο του αντικτύπου της στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο μεγάλος περιορισμός στη φροντίδα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η απαίτηση για παροχή εξ αποστάσεως περίθαλψης αφορούσε σχεδόν τους μισούς από τους ασθενείς με άσθμα, οι οποίοι δήλωσαν ότι η φροντίδα που έλαβαν από απόσταση δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με τη φροντίδα με φυσική παρουσία. Το κόστος του άσθματος αυξάνεται καθώς μειώνεται ο έλεγχος της νόσου και θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους μέσω της σωστής διαχείρισης των ασθενών με άσθμα, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ δημόσιας υγείας και δημόσιας πολιτικής. Η στοχευμένη εκπαίδευση των ασθενών με άσθμα είναι σημαντική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Άσθμα, Δημόσια πολιτική, Δημόσια υγεία, Επίπτωση και επιπολασμός άσθματος, Κόστος άσθματος, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Σχολείο άσθματος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής