Τελ. ενημέρωση:

   31-May-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(3), Μάιος-Ιούνιος 2023, 376-383

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αξιοπιστία και εγκυρότητα της ελληνικής εκδοχής της αναθεωρημένης κλίμακας γνώσεων για τον διαβήτη, του Michigan

Ε. Μηνασίδου,1 Κ. Γυμνοπούλου,2 Θ. Καυκιά,1 Σ. Σταφυλίδης,3 Μ. Κουράκος,4 Ν. Τεντολούρης,5 Χ. Λεμονίδου6
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη
2Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», Θεσσαλονίκη
3Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα
5Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Αθήνα
6Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ H μετάφραση και η στάθμιση στον ελληνικό πληθυσμό ερωτηματολογίου που εκτιμά τη γνώση των ασθενών σχετικά με παραμέτρους του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Ένα δομημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γνώση σε παραμέτρους της νόσου, όπως διατροφή, διαχείριση και άσκηση, μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα με δίγλωσση μετάφραση προς δύο κατευθύνσεις από 4 μεταφραστές και 4 ανεξάρτητους ερευνητές. Στη συνέχεια, η εγκυρότητα του ερωτηματολογίου τεκμηριώθηκε με δύο μεθόδους, τη φαινομενική εγκυρότητα και την εγκυρότητα περιεχομένου. Η αξιοπιστία του ερωτηματολογίου βασίστηκε στις μετρήσεις των απαντήσεων 30 ασθενών κατά την πιλοτική μελέτη. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο–Ιούνιο του 2018 σε 150 ασθενείς με ΣΔ τύπου 2, που επισκέπτονταν για προγραμματισμένο ραντεβού τα δύο διαβητολογικά ιατρεία μεγάλου γενικού νοσοκομείου της Ελλάδας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η φαινομενική εγκυρότητα έδειξε ότι η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων δήλωσαν ότι το ερωτηματολόγιο περιγράφει τις έννοιες για τη μέτρηση των οποίων δημιουργήθηκε. Ο δείκτης εγκυρότητας περιεχομένου του συνολικού ερωτηματολογίου ήταν υψηλός (0,81) και μέτρια έως υψηλή ήταν η εγκυρότητα σε επί μέρους ερωτήσεις, με εύρος από 0,785–0,814. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε υψηλή γνώση για τη σωστή διατροφή στον ΣΔ, τη σημασία της κατανάλωσης τροφών με χαμηλά λιπαρά, της χρήσης σωστών υποδημάτων, της επίδρασης της άσκησης στην τιμή της αρτηριακής πίεσης και των τακτικών επισκέψεων στις δομές υγείας για την έγκαιρη αναγνώριση των επιπλοκών της νόσου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η προσαρμογή του ερωτηματολογίου στα Ελληνικά ανέδειξε κατάλληλο επίπεδο φαινομενικής εγκυρότητας και εγκυρότητας περιεχομένου, καθώς επίσης μεγάλη αξιοπιστία. Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι απλό, κατανοητό και εύκολο στη συμπλήρωση. Συνεπώς, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διερεύνηση των γνώσεων στον ΣΔ.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιοπιστία, Εγκυρότητα, Κλίμακα γνώσεων, Σακχαρώδης διαβήτης.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής