Τελ. ενημέρωση:

   31-May-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(3), Μάιος-Ιούνιος 2023, 369-375

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση ποιότητας ύπνου σε άτομα μέσης και προχωρημένης ηλικίας κατά την πανδημία COVID-19

Β. Καραντζιά, Ι. Τζούμαρη
Κέντρο Υγείας Κορίνθου, Κόρινθος

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της ποιότητας ύπνου στους λήπτες υπηρεσιών υγείας του Κέντρου Υγείας Κορίνθου μέσης και προχωρημένης ηλικίας, κατά την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 190 άτομα που προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Κορίνθου. Χρησιμοποιήθηκε ο ελληνικός δείκτης ποιότητας ύπνου του Pittsburgh (Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI), που εξετάζει την υποκειμενική ποιότητα και την ποσότητα ύπνου κατά το διάστημα του τελευταίου μήνα, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα δημογραφικά και τα κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Για την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 24.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στη μελέτη συμμετείχαν 124 (65,3%) γυναίκες και 66 (34,7%) άνδρες, με μέση ηλικία τα 53±11,77 έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (68,4%) έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Το 67,4% φάνηκε ότι είχε κακή ποιότητα ύπνου, σε αντίθεση με το 32,6% που ανέφερε καλή ποιότητα ύπνου. Η μέση βαθμολογία της κλίμακας PSQI υπολογίστηκε σε 6,52±3,52 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη τιμή που εμφάνισε ήταν 17. Μεταξύ των δημογραφικών-κλινικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και της ποιότητας ύπνου βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με τα χρόνια νοσήματα, ενώ η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Αποτελεί κοινό τόπο ότι η ποιότητα ύπνου επηρεάζεται σε αρνητικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προς αποφυγή των αρνητικών συνεπειών που επιφέρει στην ποιότητα του ύπνου η πανδημία, συνιστάται η υποστήριξη των πολιτών από οποιασδήποτε μορφής εξειδικευμένη συμβουλευτική παρέμβαση.

Λέξεις ευρετηρίου: Διαταραχές ύπνου, COVID-19 πανδημία, Ποιότητα ύπνου.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής