Τελ. ενημέρωση:

   31-May-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(3), Μάιος-Ιούνιος 2023, 363-368

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επίδραση της COVID-19 στις απομονωμένες κοινωνίες: Η περίπτωση της Λήμνου

Μ. Κασσίμη, Σ. Καραχρυσάφη, Γ. Δελής, Δ. Καββαδάς, Θ. Παπαμήτσου
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγεία και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες», Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Μελέτη των επιπέδων σωματικής, ψυχικής υγείας και κοινωνικών σχέσεων των κατοίκων της Λήμνου κατά την περίοδο της COVID-19, καθώς και των οικονομικών επιπτώσεων σε σχέση με τα παραπάνω.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια ποσοτική, πρωτογενής έρευνα, συγχρονική και συσχέτισης μεταξύ και εντός των ομάδων σε μη πειραματικό σχεδιασμό. Στην έρευνα συμμετείχαν 115 κάτοικοι της Λήμνου, μέσης ηλικίας 42 ετών. Χρησιμοποιήθηκαν τα έγκυρα ερωτηματολόγια Fear of COVID-19 (α=0,901) και WHOQOL-BREF (α>=0,841). Εφαρμόστηκαν οι στατιστικοί έλεγχοι independent samples t-test, ANOVA, Kruskal-Wallis, x2 και Spearman σε στάθμη σημαντικότητας 5%. Τηρήθηκαν τα απαραίτητα ηθικά ζητήματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Tα επίπεδα φόβου για την COVID-19 χαρακτηρίστηκαν μέτρια. H σωματική υγεία των κατοίκων χαρακτηρίστηκε καλή, η ψυχική υγεία μέτρια προς καλή, ενώ τα επίπεδα κοινωνικών σχέσεων κυμάνθηκαν σε μέτρια προς υψηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι η πανδημία δεν έφερε αλλαγές στο εισόδημα, αλλά μόνο στον τουρισμό. Οι οικονομικές επιπτώσεις σχετίστηκαν με την επαγγελματική κατάσταση, τη σωματική υγεία, τη νόσηση από COVID-19 και τη μείωση του τουρισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι κάτοικοι της Λήμνου αισθάνθηκαν σε υψηλό βαθμό φόβο μόνο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πανδημία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τα επίπεδα της σωματικής υγείας, της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών σχέσεων παρά μόνο την καθημερινή απόλαυση της ζωής και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι ομάδες που επηρεάστηκαν ψυχολογικά περισσότερο ήταν οι νέοι και οι γυναίκες, οι οποίες επηρεάστηκαν και σωματικά. Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν υψηλές στον τουρισμό του νησιού. Ο βασικός παράγοντας υποκίνησης για εμβολιασμό ήταν ο φόβος για την ασθένεια.

Λέξεις ευρετηρίου: Ελλάδα, Κοινωνίες, Κορωνοϊός, Λήμνος, SARS-CoV-2.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής