Τελ. ενημέρωση:

   31-May-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(3), Μάιος-Ιούνιος 2023, 341-348

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ηγεσία και δυναμική της ομάδας στους οργανισμούς υγείας

Δ. Χαροκόπου,1,2 Μ. Σαρρής1
1Ερευνητικό Εργαστήριο Οικονομικών, Διοίκησης, Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η ηγεσία ως προϊόν που προκύπτει μέσα από τη διεργασία με τη δυναμική της ομάδας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η μέθοδος έρευνας που εφαρμόστηκε είναι η ποιοτική μέθοδος, μέσα από την οποία επιχειρήθηκε η σε βάθος διερεύνηση της γνώμης, των αντιλήψεων και της στάσης των στελεχών που κατέχουν ήδη θέση ευθύνης ή είναι σε εν δυνάμει θέση ευθύνης στην ιατρική, στη νοσηλευτική, στη διοικητική και στην κοινωνική υπηρεσία, σε δύο νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του 2021. Οι συνεντεύξεις είχαν διάρκεια μία έως μιάμιση ώρα η κάθε μια. Διεξήχθησαν ατομικές συνεντεύξεις με οδηγό συνέντευξης σε 24 λειτουργούς υγείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στην παρούσα έρευνα προέκυψε η ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής ενός στυλ ηγετικών ικανοτήτων που να συγκροτείται από τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων του ηγέτη μαζί με την ομάδα, ώστε να μπορεί ο ηγέτης να εμφυσήσει την οπτική του, μέσα από μια σχέση η οποία αναπτύσσεται σταδιακά με τα μέλη της ομάδας εργασίας. Η ηγεσία μπορεί τότε να αποτελέσει μέσο επηρεασμού της συμπεριφοράς της ομάδας και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει τη δέσμευσή τους στο έργο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η άσκηση της ηγεσίας υπό το πρίσμα της δυναμικής της ομάδας εργασίας απαιτεί την ικανότητα του ηγέτη να εμπνέει και να επηρεάζει τους συνεργάτες του, ώστε να διαφοροποιείται η συμπεριφορά τους, ηθελημένα, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Ο ηγέτης-συντονιστής της ομάδας, που συμμετέχει και ως μέλος της, ενισχύεται και ενδυναμώνεται ως προς τον συντονιστικό-ηγετικό ρόλο του, προάγοντας τη συνεργασία και την αποδοχή στο πρόσωπό του, καθιστώντας την ηγεσία από ρόλο σε λειτούργημα.

Λέξεις ευρετηρίου: Αλληλεπίδραση, Δυναμική ομάδας, Ηγεσία, Οργανισμός υγείας, Συνεργασία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής