Τελ. ενημέρωση:

   31-May-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(3), Μάιος-Ιούνιος 2023, 332-340

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδραση δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών
στην εξουθένωση και στην ικανοποίηση των επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της COVID-19

Ν. Μολλάς,1 Π. Θεοδώρου,2 Δ. Πιστόλας,3 Χ. Πλατής,2,4
1Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο/Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ)», Αθήνα
2Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική», Αθήνα
4Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Ο προσδιορισμός του επιπέδου της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης, ο βαθμός συσχέτισής τους, καθώς και η επίδραση των δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών των επαγγελματιών υγείας μεταξύ τριών διαφορετικών δημόσιων νοσοκομείων κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας της COVID-19.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις κλειστού τύπου, το οποίο διακρίνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος σχετιζόταν με τη συλλογή στοιχείων δημογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ το δεύτερο και το τρίτο μέρος περιλάμβαναν το Copenhagen Burnout Inventory (CBI) ως προς τη διερεύνηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και το Job Satisfaction Survey (JSS) για την εκτίμηση της επαγγελματικής ικανοποίησης, αντίστοιχα, των επαγγελματιών υγείας των τριών νοσοκομείων της έρευνας («Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών [ΓΝΑ] «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο/Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ)»). Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 195/300 (ποσοστό ανταπόκρισης: 65%) επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, τεχνολόγοι εργαστηρίων και φυσικοθεραπευτές), ενώ η έρευνα διεξήχθη από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Scienes (SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ως προς την επαγγελματική ικανοποίηση, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι θετικούς παράγοντες αυξημένης επαγγελματικής ικανοποίησης συνιστούσαν η φύση της εργασίας, η επίβλεψη και οι σχέσεις με τους συναδέλφους, ενώ αρνητικοί παράγοντες ήταν ο μισθός, οι λειτουργικές συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος και η έλλειψη πρόσθετων απολαβών, προαγωγών και επιβραβεύσεων. Οι άνδρες και όσοι εργάζονταν ως επικουρικοί εμφάνιζαν μεγαλύτερη συνολική εργασιακή ικανοποίηση. Μειωμένη συνολική ικανοποίηση βίωναν οι ιατροί, οι εργαζόμενοι σε κλειστό τμήμα, καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΓΝΑ ΕΕΣ. Ως προς την επαγγελματική εξουθένωση και στις τρεις διαστάσεις της παρατηρήθηκε μια μέση συνολική εξουθένωση στο 46,3%, με τη μεγαλύτερη μέση εξουθένωση να αντιστοιχεί στην προσωπική εξουθένωση (47,7%) και τη μικρότερη τιμή της να αφορά στην εξουθένωση που σχετίζεται με τους ασθενείς (44,3%). Εντονότερη εξουθένωση βίωναν οι γυναίκες, οι νοσηλευτές, οι μόνιμοι εργαζόμενοι και όσοι εργάζονταν σε κλειστά τμήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εμφάνιση της πανδημίας και οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις νοσοκομειακές μονάδες επηρέασαν τους επαγγελματίες υγείας και κυρίως τον επαγγελματικό κλάδο των νοσηλευτών, έτσι ώστε να βιώσουν έντονη προσωπική και εργασιακή εξουθένωση με παράλληλη σημαντική μείωση της επαγγελματικής ικανοποίησής τους.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματίες υγείας, Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματική ικανοποίηση, COVID-19.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής