Τελ. ενημέρωση:

   01-Aug-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2022, 541-549

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προγνωστική αξία της τιμής της κορτιζόλης και των DHEA-S στον ορό
και η σχέση τους ως προς την αντιψυχωσική απάντηση στην οξεία σχιζοφρένεια

Z. Babinkostova,1 S. Markovic2
1University Clinic of Psychiatry, Faculty of Medicine, University "Ss. Cyril and Methodius", Skopje,
2University Clinic of Endocrinology, Faculty of Medicine, University "Ss. Cyril and Methodius", Skopje, Βόρεια Μακεδονία

ΣΚΟΠΟΣ Σύγκριση των επιπέδων κορτιζόλης και του DHEA-S στον ορό και η σχέση τους αφ' ενός μεταξύ ασθενών με σχιζοφρένεια και υγιών μαρτύρων και αφ' ετέρου με την ανταπόκριση στην αντιψυχωσική θεραπεία.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Σε αυτή την κλινική προοπτική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 60 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 40 υγιείς με ανάλογη ηλικία και φύλο ως ομάδα ελέγχου. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν οξεία επιδείνωση της νόσου (PANSS: P1 and P3 ≥4). Η κλινική αξιολόγηση των ασθενών έγινε με την κλίμακα θετικών και αρνητικών συμπτωμάτων. Χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για τη συλλογή κοινωνικο-δημογραφικών και κλινικών δεδομένων. Για τους σκοπούς της μελέτης, η εξεταζόμενη ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες: σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν και σε εκείνους οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Τα επίπεδα της κορτιζόλης και του DHEA-S στον ορό, καθώς και η σχέση τους μετρήθηκαν κατά την έναρξη σε όλους τους συμμετέχοντες και μετά από 3 και 6 εβδομάδες, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της αντιψυχωσικής θεραπείας σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και DHEA-S στον ορό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτοί που ανταποκρίθηκαν είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και DHEA-S στον ορό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον ορό συσχετίστηκαν με θετική ανταπόκριση στην αντιψυχωσική θεραπεία. Η ομάδα αυτών που ανταποκρίθηκαν έδειξε μεγαλύτερη μείωση των θετικών και των αρνητικών βαθμολογιών κλίμακας PANSS και στα τρία σημεία αξιολόγησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον ορό μπορεί να έχουν προγνωστική αξία για τη θετική ανταπόκριση στην αντιψυχωσική θεραπεία στο πλαίσιο της οξείας επιδείνωσης της σχιζοφρένειας

Λέξεις ευρετηρίου: DHEA-S, Κορτιζόλη, Πρόβλεψη απόκρισης θεραπείας, Σχιζοφρένεια.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής