Τελ. ενημέρωση:

   01-Aug-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2022, 536-540

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω COVID-19;

Ε. Μπεμπέτσος, Χ. Κωνσταντινίδης, Φ. Φιλίππου, Γ. Μπεμπέτσος
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της συμβολής της θεωρίας της σχεδιασμένης συμπεριφοράς στην πρόβλεψη στάσεων και πρόθεσης εμπλοκής ενηλίκων με άσκηση/φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 904 άτομα, 417 άνδρες και 487 γυναίκες, ηλικίας 18–70 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την ελληνική έκδοση του ερωτηματολογίου της «θεωρίας της σχεδιασμένης συμπεριφοράς».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι αναλύσεις εμφάνισαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους παράγοντες: (α) Στάσεις, (β) πρόθεση, (γ) δύναμη στάσεων, (δ) αυτοταυτότητα, και (ε) κοινωνικά πρότυπα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η άσκηση/φυσική δραστηριότητα είναι ένας τομέας που μπορεί να ενισχύσει την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων. Σε αντίθεση με τη γενική τάση της εποχής της COVID-19, τα ευρήματά μας έδειξαν ότι οι άνθρωποι ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, που είναι αντιπροσωπευτικές μιας πανδημικής κρίσης, τείνουν να αναζητούν την καλύτερη δυνατή χρήση των δυνατοτήτων που έχουν στη διάθεσή τους. Μία από αυτές είναι η άσκηση/σωματική δραστηριότητα, την οποία το δείγμα εκμεταλλεύτηκε πλήρως κατά την περίοδο της καραντίνας.

Λέξεις ευρετηρίου: Αυτοταυτότητα, Δύναμη στάσεων, Κοινωνικά πρότυπα, Πρόθεση, Στάσεις.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής