Τελ. ενημέρωση:

   01-Aug-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2022, 528-535

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εναλλαγή θέσεων εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού
και οι επιδράσεις της στην ικανοποίηση και στην επαγγελματική τους δέσμευση

Χ. Ηλωνίδου,1 Χ. Πλατής,2 Μ.Ε. Ψωμιάδη,3 Π. Στεργιάννης,4 Γ. Ίντας5
1Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Κιλκίς
2Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
3Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
4Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», Κηφισιά
5Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων», Νίκαια

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των επιδράσεων της πρακτικής εναλλαγής θέσεων εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού στην ικανοποίηση των εργαζομένων αυτών και στην επαγγελματική τους δέσμευση. Επί πλέον, η διερεύνηση των επί μέρους προσδιοριστικών παραγόντων τους και η συσχέτισή τους με κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα έλαβαν μέρος 211 νοσηλευτές. Για τη συλλογή των δεδομένων διαμορφώθηκε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου που βασίστηκε σε τρία διακριτά ερευνητικά εργαλεία. Για την ανάλυση των δεδομένων εφαρμόστηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική, μέσω του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 24.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η εναλλαγή θέσης εργασίας φάνηκε να σχετίζεται θετικά με την εργασιακή ικανοποίηση και την επαγγελματική δέσμευση των νοσηλευτών. Η συνολική στάση των νοσηλευτών έναντι της εναλλαγής θέσεων εργασίας ήταν ουδέτερη, ενώ εκφράστηκε μέτρια προς ουδέτερη επαγγελματική ικανοποίηση, μέτριου βαθμού σφρίγος και απορρόφηση, καθώς και μέτριου προς υψηλού βαθμού αφοσίωση. Αναφορικά με τη συσχέτιση της εναλλαγής θέσης εργασίας, της εργασιακής ικανοποίησης και της επαγγελματικής δέσμευσης με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νοσηλευτών, βρέθηκε ότι το φύλο και τα έτη προϋπηρεσίας τους δεν ήταν προσδιοριστικοί παράγοντες αυτών. Αντίθετα, η ηλικία των νοσηλευτών επηρέαζε τα επίπεδα της εργασιακής τους ικανοποίησης, ενώ το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο την επαγγελματική τους δέσμευση. Η τρέχουσα θέση που υπηρετούσαν οι νοσηλευτές φάνηκε να επηρεάζει την επαγγελματική τους δέσμευση και τη στάση τους απέναντι στην εναλλαγή θέσης εργασίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της πρακτικής εναλλαγής θέσεων εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού στην επαγγελματική του ικανοποίηση και στην εργασιακή του δέσμευση, ενώ αποτυπώνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της εν λόγω ενδοεπιχειρησιακής πρακτικής.

Λέξεις ευρετηρίου: Εναλλαγή θέσεων εργασίας, Επαγγελματική δέσμευση,, Εργασιακή ικανοποίηση, Νοσηλευτές.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής