Τελ. ενημέρωση:

   31-Jul-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2022, 517-522

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ικανοποίηση των εργαζομένων και το ταίριασμά τους με τον οργανισμό
που απασχολούνται μέσω της εφαρμογής εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης

Χ. Πλατής,1 Μ. Λιατήρα-Νικολάου,2 Μ.Ε. Ψωμιάδη,3 Ε. Λαχανά,4 Π. Σαράφης5
1Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
2Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος
3Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
4Γενικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα
5Γενικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης εφαρμογής των εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης (ΕΠΥΑ) στην ικανοποίηση των εργαζομένων από τη σταδιοδρομία τους διερευνώντας παράλληλα τον ρυθμιστικό ρόλο του ταιριάσματος ατόμου-οργανισμού στη σχέση αυτή, σε απασχολούμενους στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε μια πρωτότυπη συγχρονική μελέτη σε δείγμα 125 εργαζομένων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας ή της ψυχικής υγείας και έχουν ως έδρα την Αθήνα. Για τη συλλογή των δεδομένων διαμορφώθηκε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο με στοιχεία ανοικτού και κλειστού τύπου, στη βάση τριών διακριτών ερευνητικών εργαλείων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι ΕΠΥΑ φάνηκε ότι σχετίζονται θετικά με την ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία, με τη σχέση αυτή να ρυθμίζεται από το ταίριασμα ατόμου-οργανισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Φαίνεται ότι οι διοικήσεις των ΜΚΟ χρειάζεται να ενδιαφερθούν για το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται οι εργαζόμενοί τους από τη σταδιοδρομία τους. Η εφαρμογή ΕΠΥΑ και η επιλογή εργαζομένων που μοιράζονται κοινές αξίες με τον οργανισμό μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά, καθώς ενισχύουν τη θετική στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργασία τους, συμβάλλοντας στην άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη σταδιοδρομία, επιφέροντας, τελικά, θετικά αποτελέσματα τόσο στον οργανισμό όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Λέξεις ευρετηρίου: Εργασιακές πρακτικές υψηλής απόδοσης, Ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία, Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, Ταίριασμα ατόμου-οργανισμού.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής