Τελ. ενημέρωση: |
||
31-Jul-2022
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2022, 508-516 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και οι στρατηγικές αντιμετώπισής της από τα υγειονομικά στελέχη Α. Ψιρολιόλιου,1,2 Β. Αλετράς,2,3 Δ. Νιάκας2,4 |
ΣΚΟΠΟΣ Προσδιορισμός του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και των πρακτικών διαχείρισης που κινητοποιεί αυτό.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» από 3.3.2021–13.3.2021 με τη συμμετοχή 200 ερωτώμενων που ανήκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δύο μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών. Το ερευνητικό εργαλείο αποτέλεσαν τα αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια του Zung του 1971 και των Lazarus και Folkman του 1984, ενώ εφαρμόστηκαν μέθοδοι επαγωγικής στατιστικής ανάλυσης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η έρευνα ανέδειξε ότι τόσο η κλίμακα συναισθηματικών αντιδράσεων όσο και η κλίμακα της σωματικής συμπτωματολογίας είχαν μέσους όρους και διάμεσους μικρότερους από το μέσο του διαστήματος μέσα στο οποίο λαμβάνουν τιμές. Επίσης, ο δείκτης SAS (Self-rating Anxiety Scale), ο οποίος υπολογίζεται ως το πηλίκο της βαθμολογίας του κάθε συμμετέχοντα διά 80, εκφρασμένο σε ποσοστό επί τοις εκατό, είχε ως μέσο όρο και διάμεσο 45,94% και 43,75%, αντίστοιχα. Οι τρεις αυτές κλίμακες του εργασιακού stress/άγχους φάνηκε να επηρεάζονται από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος και κυρίως από το φύλο, την ιδιότητα απασχόλησης και το μορφωτικό επίπεδο. Ως η πλέον εφαρμοζόμενη πρακτική αντιμετώπισης αναδείχθηκε η θετική επαναξιολόγηση, ενώ η ανάλυση συσχέτισης μεταξύ εργασιακού stress/άγχους και στρατηγικών αντιμετώπισης ανέδειξε ασθενείς θετικές συσχετίσεις σε ορισμένες κατηγορίες στρατηγικών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στην πανδημία COVID-19 τα υγειονομικά στελέχη έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση που συνιστά μια άκρως ψυχοπιεστική πραγματικότητα, ιδιαίτερα για το προσωπικό πρώτης γραμμής το οποίο ανήκει στις ομάδες των γυναικών, της νοσηλευτικής ιδιότητας, και του χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Οι διοικήσεις λοιπόν των μονάδων υγείας και γενικά οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να αναπτύξουν στοχευμένες προληπτικές ή διαχειριστικές υποστηρικτικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό και η παραγωγικότητά του.
Λέξεις ευρετηρίου: Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, Εργασιακό stress/άγχος, Πανδημία COVID-19, Στρατηγικές αντιμετώπισης.