Τελ. ενημέρωση:

   29-Mar-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2022, 236-244

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επαγγελματική εξουθένωση και επαγγελματική ικανοποίηση
του νοσηλευτικού προσωπικού τριτοβάθμιου δημόσιου νοσοκομείου

Α. Τσομάκου,1 Π. Θεοδώρου,2 Ρ. Καραγιάννη,2,3 Π. Γαλάνης4
1Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Αθήνα
2Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Αθήνα
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Ο προσδιορισμός του επιπέδου της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης, καθώς και της σχέσης που διέπει τις δύο μεταβλητές, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νοσηλευτών του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά».

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ανώνυμου, σταθμισμένου ερωτηματολογίου, με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Το ερωτηματολόγιο διακρίνεται σε τρία τμήματα, από τα οποία το πρώτο σχετίζεται με τη συλλογή στοιχείων δημογραφικού ενδιαφέροντος, το δεύτερο περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο εκτίμησης της επαγγελματικής εξουθένωσης (Maslach Burnout Inventory) και το τρίτο περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο εκτίμησης της επαγγελματικής ικανοποίησης (Employee Satisfaction Inventory). Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 νοσηλευτές όλων των βαθμίδων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά». Το αμφίπλευρο επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε ίσο με 0,05. Η ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (53%) βίωναν μεγάλη συναισθηματική εξάντληση, το 38% θεωρούσε ότι είχε έντονα συμπτώματα αποπροσωποποίησης και το 43% ότι επιτύγχανε πολλά προσωπικά επιτεύγματα. Επίσης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας, τον μισθό τους, την υπηρεσία στην οποία εργάζονταν και το επίπεδο αξιοκρατίας του οργανισμού, ενώ, αντίθετα, ήταν ευχαριστημένοι από το επάγγελμά τους, που το θεωρούσαν αξιόλογο, και από τον προϊστάμενό τους. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώθηκε στατιστικά η αντίστροφη σχέση μεταξύ επαγγελματικής ικανοποίησης και εξουθένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή ικανοποίηση από την εργασία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης και αποπροσωποποίησης, η καλύτερη χρηματική ανταμοιβή σχετιζόταν με περισσότερα προσωπικά επιτεύγματα, ενώ οι καλύτερες συνθήκες εργασίας επέφεραν μικρότερη συναισθηματική εξάντληση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η παροχή κινήτρων, όπως η δυνατότητα συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και κατάρτισης, και η καλύτερη οργάνωση του εργασιακού πλαισίου με σαφές καθηκοντολόγιο και διαχωρισμό των ρόλων και αρμοδιοτήτων μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Δημόσιο νοσοκομείο, Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματική ικανοποίηση, Νοσηλευτικό προσωπικό.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής