Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2022, 208-216

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η υπόθεση συμφωνίας και η εξειδίκευση των συμπτωμάτων στην κατάθλιψη
μέσω της σχέσης μεταξύ ευαλωτότητας της προσωπικότητας και ψυχοπίεσης

Α. Καλαματιανός, Λ. Κανελλοπούλου
Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση της υπόθεσης συμφωνίας, δηλαδή της αλληλεπίδρασης των διαστάσεων προσωπικότητας της εξαρτητικότητας και της αυτοκριτικής με σχετιζόμενα αντίξοα γεγονότα ζωής, που προκαλεί καταθλιπτικά συμπτώματα, και η αξιολόγηση της εξειδίκευσης συμπτωμάτων των χαρακτηριστικών προσωπικότητας, δηλαδή της τάσης τους να προκαλούν συγκεκριμένο καταθλιπτικό συναίσθημα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το ερωτηματολόγιο καταθλιπτικών εμπειριών χορηγήθηκε σε 323 καταθλιπτικούς εξωτερικούς ασθενείς και 391 υγιή άτομα που βρέθηκαν σε κλινικούς και μη κλινικούς χώρους αναμονής, αντίστοιχα, μαζί με την κλίμακα κατάθλιψης του Beck, και δύο αυτοσχέδια ερωτηματολόγια σχετικά με τα ψυχοπιεστικά γεγονότα και το καταθλιπτικό συναίσθημα. Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αναλύσεις παλινδρόμησης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι οι παράγοντες ευαλωτότητας συσχετίστηκαν με αντίστοιχες αρνητικές συνθήκες για την πρόβλεψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων και μοναδικών καταθλιπτικόμορφων συναισθημάτων για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά όχι για τα δύο δείγματα ξεχωριστά, με εξαίρεση τους εξαρτητικούς υγιείς που φάνηκαν να παράγουν σημαντικά ανακλητικά συναισθήματα αποκρινόμενοι σε ταιριαστά ψυχοπιεστικά γεγονότα. Επί πλέον, εκτός από το ζευγάρι εξαρτητικότητα-γεγονότα που σχετίζονται με επιτεύγματα, όσον αφορά στους ασθενείς, ο αναντίστοιχος συνδυασμός παραγόντων και ψυχοπίεσης δεν είχε σημαντική επίδραση στην κατάθλιψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα ευρήματα υποστηρίζουν μερικώς αμφότερες τις υποθέσεις συμφωνίας και εξειδίκευσης των συμπτωμάτων στην κατάθλιψη.

Λέξεις ευρετηρίου: Αυτοκριτική, Εξαρτητικότητα, Ευαλωτότητα, Κατάθλιψη, Stress, Ψυχοπίεση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής