Τελ. ενημέρωση:

   27-Jan-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 98-105

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράγοντες που επιδρούν στην κόπωση των γονέων παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος

Μ. Καπίρη,1 Ε. Χαλκή,1 Χ. Τσίου,1 Σ. Πλακάς,1 Π. Γαλάνης,2 O. Γκοβίνα,1 Β. Αλικάρη1
1Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων – Εξειδίκευση Νευροεπιστήμες», Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη των επιπέδων κόπωσης γονέων παιδιών με αυτισμό, καθώς και η συσχέτισή της με την πνευματικότητα και την κοινωνική υποστήριξη.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για μια ποσοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 123 γονείς παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες "The Fatigue Assessment Scale (FAS)" για την εκτίμηση της αντιλαμβανόμενης κόπωσης, η κλίμακα "The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)" για την εκτίμηση της αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης και η κλίμακα "Spiritual Well-Being Scale (FACIT-Sp-12)" για την αξιολόγηση της πνευματικότητας. Η κλίμακα MSPSS αποτελείται από τρεις διαστάσεις κοινωνικής υποστήριξης: την υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τους σημαντικούς άλλους, ενώ η κλίμακα FACIT-Sp-12 μελετά τρεις διαστάσεις της πνευματικότητας: την αρμονία και τη γαλήνη, το νόημα στη ζωή και στην πίστη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47,3 έτη (τυπική απόκλιση [ΤΑ]: ±6,3 έτη). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (81,3%), έγγαμοι (77,9%), με δύο παιδιά (58,5%). Η μέση τιμή της κόπωσης ήταν 28,4 (ΤΑ: ±7,5). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους και της πνευματικής κόπωσης. Επί πλέον, καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των διαστάσεων της πνευματικότητας «αρμονία» και «γαλήνη» και του επιπέδου σωματικής κόπωσης. Επίσης, βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς το επίπεδο σωματικής και πνευματικής κόπωσης στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ προέκυψε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση του εκπαιδευτικού επιπέδου και της πνευματικής κόπωσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι γονείς παιδιών με αυτισμό εμφανίζουν μέτρια επίπεδα κόπωσης. Η υψηλότερη συνολική κοινωνική υποστήριξη συσχετίζεται με χαμηλότερη συνολική κόπωση, ενώ οι γονείς με υψηλότερα επίπεδα πνευματικότητας παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι επιδράσεις του φύλου και του επιπέδου εκπαίδευσης στην αντιλαμβανόμενη κόπωση.

Λέξεις ευρετηρίου: Αυτισμός, Γονείς, Διαταραχή αυτιστικού φάσματος, Κοινωνική στήριξη, Κόπωση, Πνευματικότητα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής