Τελ. ενημέρωση:

   27-Jan-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 89-97

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κοινωνικο-ψυχολογικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην ελληνική κοινωνία
Μια έρευνα ερωτηματολογίου σε ενήλικες

K. Τσάπου,1 Ε. Ψαρρά,1 Ι. Κωνσταντίνου,1 Δ. Καββαδάς,1 Σ. Χεριστανίδης,1,2 Ε. Σιδηρόπουλος,1 Γ. Παπαζήσης1,3
1Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Υγεία και περιβαλλοντικοί παράγοντες», Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
2Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
3Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του ψυχικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας και του παρατεταμένου εγκλεισμού στην ελληνική κοινωνία.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η μελέτη διενεργήθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου για την εξέταση της επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στην ελληνική κοινωνία. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 24 ερωτήσεις. Οι πρώτες δύο αφορούσαν στον καθορισμό των δημογραφικών χαρακτηριστικών του δείγματος και οι υπόλοιπες στην επίδραση της πανδημίας COVID-19 σε σχέση με ποικίλους τομείς της καθημερινότητας και το κατά πόσο αυτή έχει επηρεαστεί. Στη μελέτη συμμετείχαν 250 ενήλικες (80 άνδρες, 170 γυναίκες).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 88,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και το 70,8% ότι ανησυχούσαν αρκετά για το μέλλον. Οι γυναίκες φάνηκε να έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Η μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, καθώς και η εντονότερη ανησυχία για το μέλλον και για την υγεία των οικείων τους, διέφερε σημαντικά από τις αντίστοιχες των ανδρών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πανδημία COVID-19 και η επιστράτευση μέτρων καραντίνας-εγκλεισμού ενέχει κινδύνους τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η ψυχική και η πνευματική υγεία των ανθρώπων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν τους επερχόμενους μήνες.

Λέξεις ευρετηρίου: Ελλάδα, Ηλικία, Καραντίνα, COVID-19, Κοινωνία, Φύλο.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής