Τελ. ενημέρωση:

   27-Jan-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 60-71

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Καταστροφολογικές αντιλήψεις, χρόνιος πόνος, κατάθλιψη και ποιότητα ζωής
σε δείγμα γυναικών με ενδομητρίωση

Μ. Ψυχογυιού, Φ. Αναγνωστόπουλος, Χ. Παρπούλα
Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη των ψυχοκοινωνικών παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν 155 γυναίκες διαγνωσμένες με ενδομητρίωση. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την ηλεκτρονική χορήγηση πέντε αυτο-συμπληρούμενων ερωτηματολογίων, στα οποία περιλαμβάνονταν το ερωτηματολόγιο καταγραφής δημογραφικών και ιατρικών πληροφοριών, η κλίμακα αξιολόγησης της οξύτητας του χρόνιου πόνου (Chronic Pain Grade Questionnaire), η κλίμακα μέτρησης της κατάθλιψης (Beck Depression Inventory), η κλίμακα μέτρησης των καταστροφολογικών γνωσιών για τον πόνο (Pain Catastrophizing Scale) και, τέλος, η κλίμακα μέτρησης της ποιότητας ζωής των ασθενών (Endometriosis Health Profile, EHP-30).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όσον αφορά στο χρόνο της διάγνωσης της ενδομητρίωσης, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης ήταν 5,8 έτη από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Παρατηρήθηκαν σημαντικές και θετικές συσχετίσεις μεταξύ της χαρακτηριστικής έντασης του χρόνιου πόνου και της κατάθλιψης (r= 0,334, p<0,001) και μεταξύ καταστροφολογίας και έντασης του χρόνιου πόνου (r=0,543, p< 0,001). Μάλιστα, η καταστροφολογία για τον πόνο (δηλαδή η μεγαλοποίηση του πόνου, ο μηρυκασμός ιδεών όσον αφορά στον πόνο και η αίσθηση ανημποριάς λόγω του πόνου) φάνηκε ότι μεσολαβεί στη σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου και της ποιότητας ζωής ή της κατάθλιψης. Τέλος, βάσει της ανάλυσης ιεραρχικής παλινδρόμησης, η καταστροφολογία φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με χειρότερη ποιότητα ζωής (B=0,578, p<0,001) λαμβάνοντας υπ' όψιν δημογραφικές και κλινικές μεταβλητές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ενδομητρίωση αποτελεί μια πάθηση η οποία επηρεάζει τόσο βιολογικά όσο και ψυχοκοινωνικά τη ζωή της γυναίκας. Το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στην αναγνώριση της υποκειμενικής βίωσης του πόνου, καθώς και στην αποδυνάμωση των καταστροφολογικών γνωσιών της γυναίκας μέσω των κατάλληλων ψυχολογικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της ενδομητρίωσης είναι σημαντική η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Ενδομητρίωση, Κατάθλιψη, Καταστροφολογία, Ποιότητα ζωής, Χρόνιος πόνος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής