Τελ. ενημέρωση:

   10-Nov-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021, 736-745

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Νευροπαθοφυσιολογικό υπόστρωμα της πρόκλησης νευρογνωσιακής δυσλειτουργίας
σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής

Β. Μπίρμπα, Γ. Τσαούση
Κλινική Αναισθησιολογίας και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Οι νευρογνωσιακές δυσλειτουργίες επιδρούν σημαντικά στην αυτονομία και στη λειτουργική επάρκεια των ασθενών, γι' αυτό και γίνεται ενδελεχής προσπάθεια αποσαφήνισης των εκλυτικών αιτιών και της παθοφυσιολογικής τους συσχέτισης με τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Η εφαρμογή του μηχανικού αερισμού είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο μείζονος σημασίας, αλλά δεν στερείται ανεπιθύμητων ενεργειών. Η κλινική συσχέτιση του μηχανικού αερισμού –ακόμη και βραχείας διάρκειας– με την εμφάνιση νευρογνωσιακών διαταραχών καθιστά αναγκαία τη χαρτογράφηση των παθοφυσιολογικών μονοπατιών που τις διασυνδέουν. Ο σχηματισμός του ιππόκαμπου, ο οποίος συνιστά την ανατομική βάση των νευρογνωσιακών λειτουργιών, αποτελεί το κύριο σημείο πρόκλησης δομικών διαταραχών μέσω του μηχανικού αερισμού. Τρεις διακριτές παθοφυσιολογικές οδοί εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών και του μηχανικού αερισμού: (α) η κυψελιδική υπερδιάταση, (β) οι μεταβολές της μερικής πίεσης του οξυγόνου (PaO2) και του διοξειδίου του άνθρακα (PaCO2) και (γ) η τροποποίηση της έκφρασης κυτταροκινών και χημειοκινών. Η αποσαφήνιση των εν λόγω παθοφυσιολογικών μηχανισμών, η ανεύρεση θεραπευτικών στρατηγικών για τον περιορισμό αυτών και η κλινική εφαρμογή τους αποτελούν ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα στη βελτιστοποίηση της νευρογνωσιακής έκβασης των συγκεκριμένων ασθενών.

Λέξεις ευρετηρίου: Ιππόκαμπος, Μηχανικός αερισμός, Νευρογνωσιακές διαταραχές, Νευρογνωσιακή λειτουργία, Ντοπαμινεργική οδός, Προστατευτικός μηχανικός αερισμός.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής