Τελ. ενημέρωση:

   23-Jul-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2021, 524-530

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η ελληνική περίπτωση ενόψει μεταρρύθμισης

Σ. Καρακόλιας,1 Δ. Μπαρτζώκας,2 Ν. Πολύζος1
1Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή
2Υπουργείο Υγείας, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης και η διατύπωση μεταρρυθμιστικών προτάσεων για την ελληνική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), με έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με τους οικογενειακούς ιατρούς (ΟΙ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Αντλήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας συγκεντρωτικά δεδομένα για τη γεωγραφική κατανομή των ΟΙ και τη χρήση υπηρεσιών τους από τους ασθενείς κατά το έτος 2019. Τα δεδομένα αυτά συνδυάστηκαν με πληθυσμιακά δεδομένα, προκειμένου να κατασκευαστούν δείκτες πυκνότητας και παραγωγικότητας των εν λόγω επαγγελματιών υγείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι κάθε αυτοαπασχολούμενος ΟΙ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είχε κατά μέσο όρο 874 εγγεγραμμένους στον κατάλογό του(της), με τον μέσο όρο των παιδιάτρων (4.569 εγγεγραμμένοι/ιατρό) να είναι πολλαπλάσιος εκείνου των παθολόγων-γενικών ιατρών (1.081 εγγεγραμμένοι/ιατρό). Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν για τους ΟΙ των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με τον μέσο κατάλογό τους όμως να είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυμένος (129 εγγεγραμμένοι/ιατρό). Κοινός παρονομαστής ήταν οι σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό ωφελούμενων ανά ιατρό, καθώς και ότι στους καταλόγους των δύο κατηγοριών ΟΙ (ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ) βρέθηκε εγγεγραμμένο σωρευτικά μόλις το 10% του πληθυσμού της χώρας (2019). Παράλληλα, η χρήση των υπηρεσιών βρέθηκε εντονότερη για τους ΟΙ του ΕΣΥ (901 επισκέψεις/ ιατρό, 4 επισκέψεις/εγγεγραμμένο) σε σύγκριση με τους αυτοαπασχολούμενους (103 επισκέψεις/ιατρό, 2,8 επισκέψεις/εγγεγραμμένο), με αξιοσημείωτο το τυπικό πλεόνασμα παραγωγικότητας στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε σχέση με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία (ΚΥ-ΠΙ), που εκτιμάται στη συνταγογράφηση των αστικών περιοχών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο θεσμός του ΟΙ στην Ελλάδα υπολειτουργούσε, με ανεπάρκεια ιατρών, ανορθολογική γεωγραφική κατανομή τους και σημαντικές διαφοροποιήσεις στην επιβάρυνση του καταλόγου και στην παραγωγικότητα. Γι' αυτό, απαιτούνται μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας οικονομικών κινήτρων για τους ΟΙ, καθώς και ενοποίησης της οργάνωσης και της λειτουργίας των δομών ΠΦΥ, αρχίζοντας με την εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογιών Πληροφορικής.

Λέξεις ευρετηρίου: Γεωγραφική κατανομή, Μεταρρύθμιση, Οικογενειακός ιατρός, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Χρήση υπηρεσιών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής