Τελ. ενημέρωση:

   04-Jun-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(3), Μάιος-Ιούνιος 2021, 385-393

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσδιοριστές του εργασιακού stress στο νοσηλευτικό προσωπικό ενός γενικού νοσοκομείου της Αττικής

Δ. Φράγκου,1 Β. Καπάκη,2 Ι. Πλιάτσικας,3 Π. Γαλάνης1
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
2Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος
3Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η καταγραφή του εργασιακού stress στο νοσηλευτικό προσωπικό ενός γενικού νοσοκομείου της Αττικής και η διερεύνηση των προσδιοριστών του εργασιακού stress.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 144 εργαζόμενοι του νοσηλευτικού προσωπικού και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 80% (144/180). Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με δειγματοληψία ευκολίας από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020. Η μελετώμενη έκβαση ήταν το εργασιακό stress, ενώ οι προσδιοριστές που διερευνήθηκαν ήταν οι εξής: φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, ύπαρξη παιδιών, εκπαιδευτικό επίπεδο, έτη προϋπηρεσίας, μηνιαίο εισόδημα, εργασιακή θέση, ωράριο εργασίας. Για την εκτίμηση του εργασιακού stress του νοσηλευτικού προσωπικού χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Expanded Nursing Stress Scale.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι πλέον στρεσογόνες καταστάσεις κατά φθίνουσα σειρά ήταν οι εξής: θάνατος, ασθενείς και οικογένειες, αβεβαιότητα για τη θεραπεία, προβλήματα με ανωτέρους, φόρτος εργασίας, διενέξεις με ιατρούς, ανεπαρκής προετοιμασία, προβλήματα με συναδέλφους, διακρίσεις. Η αύξηση των ετών προϋπηρεσίας σχετιζόταν με μείωση του συνολικού stress (p=0,02), του stress λόγω προβλημάτων με συναδέλφους (p=0,02) και του stress εξ αιτίας αβεβαιότητας για τη θεραπεία (p=0,01). Η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου σχετιζόταν με μείωση του stress λόγω θανάτου (p=0,02), του stress εξ αιτίας προβλημάτων με συναδέλφους (p=0,047), του stress λόγω φόρτου εργασίας (p=0,02) και του stress εξ αιτίας των ασθενών και των οικογενειών τους (p=0,005). Επί πλέον, η αύξηση της ηλικίας σχετιζόταν με μείωση του stress λόγω προβλημάτων με ανώτερους (p=0,011) και του stress εξ αιτίας διακρίσεων (p=0,034).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το νοσηλευτικό προσωπικό βιώνει αυξημένο εργασιακό stress λόγω της ιδιαιτερότητας του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των απαιτητικών συνθηκών εργασίας στα ελληνικά νοσοκομεία.

Λέξεις ευρετηρίου: Δημόσιο νοσοκομείο, Εργασιακό stress, Νοσηλευτικό προσωπικό, Προσδιοριστές.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής