Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(3), Μάιος-Ιούνιος 2021, 360-366

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προγνωστικοί παράγοντες των καταθλιπτικών συμπτωμάτων
κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της λοχείας σε ένα δείγμα Ελληνίδων γυναικών αγροτικών περιοχών

Β. Βιβιλάκη,1 Δ. Χάρος,1 Ε. Μανιατέλλη,2 Χ. Λιονής3
1Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Β΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Αθήνα,
3Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, Κρήτη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της συχνότητας των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης σε ένα δείγμα Ελληνίδων λεχωίδων αγροτικών περιοχών, καθώς και o εντοπισμός των παραγόντων που σχετίζονται με αυτή.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα καταθλιπτικά συμπτώματα (συζυγική σχέση, μητρικός ρόλος/συμπεριφορές μητρότητας και αίσθηση ανεκτικότητας) μετρήθηκαν με τη συμπλήρωση σταθμισμένων κλιμάκων αυτοαναφοράς. Οι μητέρες συμπλήρωσαν την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό την κλίμακα κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS), την κλίμακα αίσθηση συνεκτικότητας (SOC), την κλίμακα προσαρμογής στον μητρικό ρόλο και στις συμπεριφορές μητρότητας (MAMA), και την κλίμακα διαλογής για την ψυχολογική βία (WAST). Η έρευνα έλαβε χώρα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2015. Το δείγμα της μελέτης ήταν 122 γυναίκες αγροτικών περιοχών που επιλέχθηκαν τυχαία από τα μητρώα των μαιευτηρίων που εξυπηρετούν τον πληθυσμό του Ηρακλείου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 40,7% των γυναικών της υπαίθρου είχε βαθμολογία πάνω από 8/9 στην κλίμακα EPDS. Η βαθμολογία της επιλόχειας καταθλιπτικής συμπτωματολογίας (EPDS) έδειξε υψηλή συσχέτιση με τις κλίμακες WAST, MAMA και SOC. Η πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση ανέδειξε ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες αντιπροσώπευαν συλλογικά ένα σημαντικό ποσοστό διακύμανσης (82,5%). Οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες της επιλόχειας κατάθλιψης ήταν γενικά ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως το προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό, η αϋπνία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση, πρόσφατα συμβάντα ζωής, γυναικολογικά προβλήματα, αποβολές, άμβλωση, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τόκος, προβλήματα εγκυμοσύνης, ηλικία κύησης και είδος τοκετού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα η συζυγική σχέση, ο μητρικός ρόλος, η συμπεριφορά μητρότητας και η αίσθηση συνεκτικότητας, είναι σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης της μεταβλητότητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της λοχείας σε γυναίκες που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

Λέξεις ευρετηρίου: Καταθλιπτικά συμπτώματα, Λοχεία, Προγνωστικοί παράγοντες, Ύπαιθρος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής