Τελ. ενημέρωση: |
||
09-Sep-2020
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(Συμπληρωματικό τεύχος 2) 2020, 192-196 ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Νεφρο-ουρολογία στην ελληνορωμαϊκή Ιατρική. M.D.S. Barroso |
Το παρόν άρθρο πραγματεύεται έναν συμπαγή λεπτό σωλήνα σε σχήμα καθετήρα από κράμα χαλκού που καταλήγει σε ένα μικρό κοχλιάριο, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ενός ρωμαϊκού εργοστασίου αλατιού στον όμορφο αρχαιολογικό χώρο της Τρόια, δίπλα στη θάλασσα, στη χερσόνησο του Setubal κοντά στη Λισαβόνα. Το εύρημα παρουσιάζει ομοιότητες με τους δημοσιευμένους κοίλους ρωμαϊκούς καθετήρες, οι οποίοι έχουν συγκριθεί με τα δημοσιευμένα αντικείμενα. Η λειτουργία του περιγράφηκε στην ιατρική βιβλιογραφία για τις ουρολογικές διαδικασίες και μελέτες για τα ελληνικο-ρωμαϊκά όργανα. Το όργανο ανήκει στην ομάδα οργάνων που χρησιμοποιούνται για την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης από μια πέτρα που εμποδίζει τη διέλευση ούρων και συνδυάζει τη λειτουργία των ανιχνευτών σημείων, ανιχνευτών και καθετήρων που περιγράφονται στη βιβλιογραφία για το σκοπό αυτό. Μια δεύτερη παρόμοια συσκευή, σε κακή κατάσταση, παρουσιάζοντας ένα σπασμένο άκρο και λυγισμένο στο περιφερικό τμήμα της, βρέθηκε στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν υψηλό επιπολασμό της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, οστρακοειδή και γαύρο, η οποία χρησιμοποιείται ως φάρμακο, αλλά περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών.
Λέξεις ευρετηρίου: Ελληνορωμαϊκά χειρουργικά εργαλεία, Ιστορία της Νεφρολογίας, Ιστορία της Ουρολογίας, Καθετήρες, Λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.