Τελ. ενημέρωση:

   01-Oct-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 671-676

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Καταγραφή στάσεων και προθέσεων σχετικές με συμπεριφορές υγείας δοκίμων αστυνομικών
Μια εφαρμογή της Θεωρίας της «Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς»

Ε. Μπεμπέτσος
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή

ΣΚΟΠΟΣ Η καταγραφή και η διερεύνηση πιθανών διαφορών στις συμπεριφορές υγείας δοκίμων αστυνομικών σε σχέση με (α) το κάπνισμα και (β) την άσκηση.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα υλοποιήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου της Θεωρίας της «Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς», όπου συμμετείχαν 202 άτομα, από τα οποία τα 118 ήταν άνδρες και τα 84 γυναίκες, ηλικίας 18–24 ετών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ανάλυση διακύμανσης μίας κατεύθυνσης έδειξε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών όσον αφορά και στις δύο συμπεριφορές. Επίσης, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είχαν περισσότερο θετικές ασκητικές συμπεριφορές, καθώς και ότι η πάροδος του χρόνου βοήθησε τα άτομα να αυξήσουν την ενασχόλησή τους και τις γνώσεις τους σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες (κατά τον ελεύθερο χρόνο).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα υποστήριξαν την άποψη ότι η καταγραφή συνιστά σημαντικό παράγοντα για μελλοντική διαμόρφωση και, αν χρειαστεί, για τροποποίηση των στάσεων και των προθέσεων των επαγγελματιών των σωμάτων ασφαλείας ως προς τις συμπεριφορές υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Άσκηση, Δόκιμοι αστυνομίας, Κάπνισμα, Σχεδιασμένη Συμπεριφορά.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής