Τελ. ενημέρωση: |
||
01-Oct-2020
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 656-662 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ψυχομετρικές ιδιότητες της ελληνικής κλίμακας αυτοαποτελεσματικότητας Μ. Ηλιάδου,1,2 Κ. Λυκερίδου,1 Π. Πρεζεράκος,2 Σ. Ζύγα,2 Ε. Σακελλάρη,3 Β. Βιβιλάκη,1 Σ. Τζιαφέρη2 |
ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων της ελληνικής κλίμακας αυτοαποτελεσματικότητας στον μητρικό θηλασμό (BSES-SF). Επί πλέον, η αξιολόγηση οποιασδήποτε συσχέτισης μεταξύ της BSES-SF και της Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) καθώς και άλλων παραγόντων.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε στο μεγαλύτερο μαιευτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια συλλογής των δεδομένων, 173 έγκυες που πληρούσαν τα κριτήρια εισδοχής στη μελέτη συμπλήρωσαν τις κλίμακες BSES-SF και EPDS κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους στα εξωτερικά μαιευτικά ιατρεία του νοσοκομείου και 3 ημέρες μετά τον τοκετό τους. Επίσης, προσδιορίστηκε τηλεφωνικά ο τρόπος σίτισης του βρέφους στους 6 μήνες μετά τον τοκετό. Διεξήχθη διερευνητική παραγοντική ανάλυση προκειμένου να αξιολογηθεί η δομική εγκυρότητα του ερωτηματολογίου. Η εσωτερική συνοχή ελέγχθηκε με τη χρήση του συντελεστή Cronbach's α. Η προγνωστική ικανότητα αξιολογήθηκε με τη συσχέτιση της συνολικής βαθμολογίας της κλίμακας BSES-SF, χρησιμοποιώντας το Student's t-test, μεταξύ των μητέρων που θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες και εκείνων που δεν θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες. Η ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης με τη διαδικασία διαδοχικής ένταξης/αφαίρεσης εφαρμόστηκε για την εύρεση ανεξάρτητων παραγόντων που σχετίζονται με τη συνολική βαθμολογία της κλίμακας BSES-SF. Τα επίπεδα σημαντικότητας ήταν αμφίπλευρα και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 22.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μέση βαθμολογία BSES-SF πριν από τη γέννηση ήταν 44,2 (SD=11,1) και 3 ημέρες μετά τη γέννηση αυξήθηκε σημαντικά (p<0,001) και ανήλθε στο 47,7 (SD=12,1). Ο συντελεστής αξιοπιστίας α του Cronbach ήταν 0,93, άρα υπήρξε αποδεκτή αξιοπιστία. Η διερευνητική παραγοντική ανάλυση έδειξε δομή ενός παράγοντα, με τους συντελεστές εξαγωγής να εξηγούν το 52,7% της συνολικής διακύμανσης. Επίσης, η προγνωστική ικανότητα του BSES-SF ήταν σημαντική για τον θηλασμό στους 6 μήνες. Το BSES-SF συσχετίστηκε σημαντικά και αρνητικά με το EPDS πριν από τη γέννηση (r=-0,23, p=0,002) και τρεις ημέρες μετά τη γέννηση (r=-0,22, p=0,008). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες βαθμολογίες BSES-SF σε γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και σε εκείνες στις οποίες είχε δοθεί υποστήριξη για τον θηλασμό από τον μαιευτήρα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ελληνική έκδοση του BSES-SF έδειξε ικανοποιητική αξιοπιστία και εγκυρότητα για τη μέτρηση της αυτοαποτελεσματικότητας των γυναικών στον μητρικό θηλασμό. Επίσης, η διεθνής εφαρμογή του BSES-SF επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης.
Λέξεις ευρετηρίου: Αυτοαποτελεσματικότητα, Ελλάδα, Μητρικός θηλασμός, Ψυχομετρικές ιδιότητες.