Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 650-655

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προγνωστικοί παράγοντες θνησιμότητας σε ασθενείς με νεκρωτική περιτονιίτιδα (γάγγραινα Fournier)

A. Simsek,1 A. Dirican,1 I. Gecit2
1Department of General Surgery, Turgut Ozal Medical Center, School of Medicine, Inonu University, Malatya,
2Department of Urology, Turgut Ozal Medical Center, School of Medicine, Inonu University, Malatya, Τουρκία

ΣΚΟΠΟΣ Αξιολόγηση των προγνωστικών παραγόντων της θνησιμότητας στη νεκρωτική περιτονιίτιδα (γάγγραινα Fournier).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Αξιολογήθηκαν αναδρομικά τα ιατρικά αρχεία ασθενών με νεκρωτική περιτονιίτιδα, που αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2018.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μελέτη περιλάμβανε 86 ασθενείς (76 άνδρες και 10 γυναίκες). Η κύρια αιτία (30,2%) ήταν το περιορθικό απόστημα. Οι κύριες προσβληθείσες περιοχές ήταν το όσχεο και το περίνεο σε ποσοστό 73,2% και 40,7%, αντίστοιχα. Η νεκρωτική περιτονιίτιδα εκτεινόταν στην ουρογεννητική ή και στην παραορθική περιοχή στο 30,2% των περιπτώσεων. Πιο συχνά απομονώθηκε στις καλλιέργειες των ιστών Ε. coli (55,3%) και Klebsiella pneumoniae (15,3%). Πενήντα ασθενείς (58,1%) χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 23,3%. Στις αναλύσεις, με την αυξημένη θνησιμότητα συνδέονταν σημαντικά η μεγαλύτερη ηλικία, το κάπνισμα και η επέκταση της λοίμωξης πέρα από την ουρογεννητική ή και την περιπρωκτική περιοχή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η μεγαλύτερη ηλικία, το κάπνισμα και η επέκταση της λοίμωξης πέρα από την ουρογεννητική ή και την περιπρωκτική περιοχή σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα στη νεκρωτική περιτονιίτιδα. Είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Λέξεις ευρετηρίου: Γάγγραινα Fournier, Θνησιμότητα, Νεκροποιητικές λοιμώξεις μαλακών μορίων, Νεκρωτική περιτονιίτιδα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής