Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 588-601

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Δ.Γ. Μαθιουδάκης,1 Α.Γ. Μαθιουδάκης,2,3 Γ.Α. Μαθιουδάκης2
1Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα
2Πνευμονολογικό Κέντρο Αθηνών, Αθήνα
3Division of Infection, Immunity and Respiratory Medicine, School of Biological Sciences, The University of Manchester, Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο

Σε πολλές μελέτες έχει επισημανθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το ολοκλήρωμά τους, η κλιματική αλλαγή, απειλούν άμεσα το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα, καθώς αλλοιώνουν την ποιότητα του αέρα, της τροφής και του νερού. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει τις ήδη γνωστές δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία και στη ζωή από συνήθεις ατμοσφαιρικούς ρύπους και επιφέρει επιγενετικές διαταραχές στους εκτεθειμένους πληθυσμούς. Η συντήρηση, η αποκατάσταση, ακόμη και η επανασύσταση των οικοσυστημάτων εξασφαλίζουν την αποτροπή της καταστροφής της ζωής, ενώ η επανεγκατάσταση κλιματικής σταθερότητας θα προσπόριζε καίριας σημασίας οφέλη στην υγεία και στην ευημερία στον πλανήτη.

Λέξεις ευρετηρίου: Άσθμα, Ατμοσφαιρική ρύπανση, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Κλιματική αλλαγή, Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής