Τελ. ενημέρωση:

   07-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 810-820

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τι γνωρίζουν για τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς
Έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων

X. Στάικου,1 Φ. Υφαντίδης,2 E. Λογοθέτη,2 Z. Μασούρου,2 I. Σιαφάκα1
1Α΄ Αναισθησιολογική Κλινική, Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
2Αναισθησιολογικό Τμήμα, Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», Βόλος

ΣΚΟΠΟΣ Η καταγραφή του επιπέδου γνώσεων και ενημέρωσης του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου σχετικά με τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ και ΠΦ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Δημιουργήθηκαν τρεις τύποι ερωτηματολογίων με 20, 10 και 7 ερωτήσεις, αντίστοιχα. Τριακόσια δεκαέξι ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε ιατρούς/νοσηλευτές, ασθενείς ΙΠ και νοσηλευόμενους ασθενείς. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων εφαρμόστηκαν οι δοκιμασίες Mann Whitney U και x2 test με όριο στατιστικής σημαντικότητας για τις συγκρίσεις το p<0,05.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τα 316 ερωτηματολόγια απαντήθηκαν τα 300 (94,93%). Αρκετοί ιατροί (30%) και νοσηλευτές (40%) δεν γνώριζαν ότι στα ΙΠ και ΠΦ απασχολούνται και νοσηλευτές, ενώ >25% πίστευαν ότι στα ΙΠ αντιμετωπίζεται μόνο ο καρκινικός πόνος. Από τους νοσηλευόμενους ασθενείς ποσοστό 35% φάνηκε ότι δεν γνώριζε τι είναι το ΙΠ. Οι ασθενείς πίστευαν ότι με τον πόνο ασχολούνται οι χειρουργοί (26%), οι αναισθησιολόγοι (24%) και οι παθολόγοι (23%), ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (86%) δεν γνώριζαν τίποτα για την Παρηγορική Ιατρική και Φροντίδα. Αρκετοί ασθενείς που παρακολουθούνταν στα ΙΠ και ΠΦ δήλωσαν ότι είχαν δοκιμάσει μη φαρμακευτικές θεραπείες (43%), όπως φυσικοθεραπεία (67%) και βελονισμό (49%), ενώ οι λοιπές εναλλακτικές θεραπείες έλαβαν χαμηλά ποσοστά (<5%). Όσον αφορά στην πληροφόρηση, πολύ μικρά ποσοστά (<3%) δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το ΙΠ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης/διαδίκτυο. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πόνος στην Ελλάδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν γνώριζε το ακριβές αντικείμενο και τη λειτουργία των ΙΠ και ΠΦ. Η οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των επιστημόνων υγείας και ενημέρωσης του κοινού κρίνονται αναγκαία, ώστε να βελτιωθεί η παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς που υποφέρουν.

Λέξεις ευρετηρίου: Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, Ιατρεία πόνου, Παρηγορική φροντίδα, Πόνος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής