Τελ. ενημέρωση: |
||
07-Nov-2019
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 810-820 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τι γνωρίζουν για τα Ιατρεία Πόνου
και Παρηγορικής Φροντίδας
οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς X. Στάικου,1 Φ. Υφαντίδης,2 E. Λογοθέτη,2 Z. Μασούρου,2 I. Σιαφάκα1 |
ΣΚΟΠΟΣ Η καταγραφή του επιπέδου γνώσεων και ενημέρωσης του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου σχετικά με τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ και ΠΦ).
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Δημιουργήθηκαν τρεις τύποι ερωτηματολογίων με 20, 10 και 7 ερωτήσεις, αντίστοιχα. Τριακόσια δεκαέξι ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε ιατρούς/νοσηλευτές, ασθενείς ΙΠ και νοσηλευόμενους ασθενείς. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων εφαρμόστηκαν οι δοκιμασίες Mann Whitney U και x2 test με όριο στατιστικής σημαντικότητας για τις συγκρίσεις το p<0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τα 316 ερωτηματολόγια απαντήθηκαν τα 300 (94,93%). Αρκετοί ιατροί (30%) και νοσηλευτές (40%) δεν γνώριζαν ότι στα ΙΠ και ΠΦ απασχολούνται και νοσηλευτές, ενώ >25% πίστευαν ότι στα ΙΠ αντιμετωπίζεται μόνο ο καρκινικός πόνος. Από τους νοσηλευόμενους ασθενείς ποσοστό 35% φάνηκε ότι δεν γνώριζε τι είναι το ΙΠ. Οι ασθενείς πίστευαν ότι με τον πόνο ασχολούνται οι χειρουργοί (26%), οι αναισθησιολόγοι (24%) και οι παθολόγοι (23%), ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (86%) δεν γνώριζαν τίποτα για την Παρηγορική Ιατρική και Φροντίδα. Αρκετοί ασθενείς που παρακολουθούνταν στα ΙΠ και ΠΦ δήλωσαν ότι είχαν δοκιμάσει μη φαρμακευτικές θεραπείες (43%), όπως φυσικοθεραπεία (67%) και βελονισμό (49%), ενώ οι λοιπές εναλλακτικές θεραπείες έλαβαν χαμηλά ποσοστά (<5%). Όσον αφορά στην πληροφόρηση, πολύ μικρά ποσοστά (<3%) δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το ΙΠ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης/διαδίκτυο. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πόνος στην Ελλάδα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν γνώριζε το ακριβές αντικείμενο και τη λειτουργία των ΙΠ και ΠΦ. Η οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των επιστημόνων υγείας και ενημέρωσης του κοινού κρίνονται αναγκαία, ώστε να βελτιωθεί η παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς που υποφέρουν.
Λέξεις ευρετηρίου: Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, Ιατρεία πόνου, Παρηγορική φροντίδα, Πόνος.