Τελ. ενημέρωση:

   07-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 787-791

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Θεραπεία της ηπατίτιδας C σε ασθενείς με HIV/HCV συλλοίμωξη. Μελέτη ενός κέντρου

Θ. Ανδρουτσάκος,1 Ν. Σύψας,1,2 Α. Κοντός,2 Γ. Χατζής1
1Κλινική και Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Εξωτερικό Ιατρείο HIV, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των νεότερων, από του στόματος, αντι-ιικών άμεσης δράσης (DAAs) και των επιπλοκών που συνεπάγεται η σχετική θεραπεία.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Όλοι οι ασθενείς με HIV/HCV συλλοίμωξη που παρακολουθήθηκαν από το Εξωτερικό Ιατρείο Λοιμώξεων της Παθολογικής Φυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό» από 1.1.2015–31.12.2017 αξιολογήθηκαν για πιθανή ένταξη στη μελέτη. Κριτήρια εισόδου στη μελέτη ήταν η ύπαρξη HIV/HCV συλλοίμωξης και η ηλικία των 18–85 ετών. Ως κριτήριο αποκλεισμού θεωρήθηκε η ύπαρξη καρκίνου με κακή πρόγνωση. Κατά την είσοδο του ασθενούς στη μελέτη διενεργείτο ελαστογραφία ήπατος και εργαστηριακός έλεγχος, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο έως τη λήξη της παρακολούθησης. Η θεραπεία για την HCV λοίμωξη ακολουθούσε τις ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η παρακολούθηση των ασθενών συνεχιζόταν έως και 6 μήνες μετά την κάθαρση του HCV, με καταγραφή πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών των DAAs, καθώς και επιπλοκών της HIV λοίμωξης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στη μελέτη εντάχθηκαν 28 ασθενείς, 25 από τους οποίους ήταν άνδρες. Από τους ασθενείς της μελέτης 21 εμφάνιζαν αυξημένες τρανσαμινάσες κατά την ένταξή τους. Η διάμεση τιμή ελαστογραφίας ήταν 7,6 KPa, 11 ασθενείς εμφάνιζαν ίνωση F0–F1 κατά Metavir, 6 F2, 8 F3 και 3 F4. Από το σύνολο των ασθενών, 13 είχαν γονότυπο 1, 7 γονότυπο 3, 4 γονότυπο 2 και 4 γονότυπο 4. Πέντε ασθενείς είχαν HIV λοίμωξη σταδίου C κατά CDC. Μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση (SVR) εμφάνισαν 26 από τους 28 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία (93%). Πριν από τη χορήγηση των DAAs, 9 ασθενείς χρειάστηκαν μετατροπή της αντιρετροϊκής τους θεραπείας, λόγω αλληλεπιδράσεων των φαρμάκων. Κανένας από τους ασθενείς δεν εμφάνισε επιδείνωση των δεικτών που σχετίζονται με τον HIV κατά τη διάρκεια της θεραπείας και κατά την παρακολούθηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η θεραπεία με DAAs στους ασθενείς με HIV/HCV συλλοίμωξη επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά SVR, χωρίς σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάματα. Η μετατροπή της αντιρετροϊκής θεραπείας, όταν αυτή χρειάζεται, επιτρέπει την εκρίζωση της ηπατίτιδας C, χωρίς επιβάρυνση της HIV λοίμωξης.

Λέξεις ευρετηρίου: Άμεσης δράσης αντι-ιικά (DAA), HIV/HCV συλλοίμωξη, Iός ανθρώπινης επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV), Ιός ηπατίτιδας C (HCV).


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής