Τελ. ενημέρωση:

   06-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 779-786

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αξιολόγηση της στοματικής υγείας ασθενών με τη χρήση του ερωτηματολογίου
Geriatric Oral Health Assessment Index (GOHAI) στον ιδιωτικό τομέα

Α. Νικολακέας,1 Α. Καστανιώτη,1,2 Χ. Πλατής,1,3 Ε. Κοστρίβα4
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών με κατεύθυνση Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα
3Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Αθήνα
4Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα

ΣΚΟΠΟΣ H αξιολόγηση της στοματικής υγείας ασθενών που χρησιμοποίησαν ιδιωτικές υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης με τη χρήση του ερωτηματολογίου GOHAI. Ο δείκτης αξιολόγησης στοματικής υγείας αναπτύχθηκε για την εκτίμηση της στοματικής υγείας ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 102 ηλικιωμένοι με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και μηνιαίο εισόδημα. Για την επιλογή του τελικού δείγματος της έρευνας, που διεξήχθη από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017, χρησιμοποιήθηκε η «ευκαιριακή» δειγματοληψία, στην οποία επιλέγονται τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον ερευνητή και είναι εύκολα προσβάσιμα. Κατά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων τα ερωτηματολόγια παραδόθηκαν στους υποψήφιους συμμετέχοντες στην έρευνα και συμπληρώθηκαν από αυτούς επιτόπου, αφού ενημερώθηκαν για τον σκοπό της έρευνας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η κατάσταση της στοματικής υγείας των συμμετεχόντων κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την αποτίμηση του δείκτη GOHAI· παρόμοια χαμηλά αποτελέσματα παρουσίασε και η αυτοαξιολόγηση των ασθενών για την εμφάνιση του στόματός τους. Τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά φάνηκε να μην επηρεάζουν τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων ασθενών του δείγματος. Αντίθετα, η ηλικία των ασθενών φάνηκε να επηρεάζει τη στοματική τους υγεία. Η γενική υγεία και η εμφάνιση του στόματος διαμορφώνονται από την αντίληψη που έχει το άτομο για τη στοματική του υγεία. Αναφορικά με την επίδραση του φύλου δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Αντίθετα, η εργασιακή κατάσταση και η πρόληψη είχαν επίδραση στη στοματική υγεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με την αποτίμηση του δείκτη GOHAI, η κατάσταση της στοματικής υγείας των ασθενών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η αυτοαξιολόγηση των ασθενών σχετικά με την εμφάνιση του στόματός τους. Το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, η μόρφωση και το μηνιαίο εισόδημα δεν επηρέασαν τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων ασθενών του δείγματος. Τέλος, οι σημαντικότεροι παράγοντες πρόβλεψης μιας καλής στοματικής υγείας είναι η διατήρηση της καλής γενικής υγείας και οι προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιολόγηση, GOHAI, Στοματική υγεία.Επαγγελματικό stress, Κάπνισμα, Νοσηλευτικό προσωπικό, Οινόπνευμα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής