Τελ. ενημέρωση:

   06-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 754-762

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιδημιολογική μελέτη της πολυνοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό

Ε.Ι. Ευαγγελοπούλου,1 Γ.Σ. Αλιμάνη,2 Π. Απότσος,2 Γ. Σίμου,1 Ε. Κυρίτση,1 Α.Γ. Μαθιουδάκης,2,3 Γ.Α. Μαθιουδάκης2
1Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Πειραιάς
2Πνευμονολογικό Κέντρο Αθηνών, Αθήνα
3Division of Infection, Immunity and Respiratory Medicine, University of Manchester, Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο

ΣΚΟΠΟΣ Ο εντοπισμός ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτήρων της πολυνοσηρότητας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικού πληθυσμού και η διερεύνηση των σχέσεών τους με δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Σε ταυτοχρονική μελέτη παρατήρησης τυχαία επιλεγμένων ατόμων ηλικίας >39 ετών μελετήθηκε η παρουσία χρόνιων παθήσεων και ο αριθμός τους, ο δείκτης συννοσηρότητας Charlson (ΔΣCh) και ο δείκτης δεκαετούς επιβίωσης Charlson (10%ΠΕ). Μελετήθηκε η συσχέτιση της πολυνοσηρότητας με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, τις έξεις και τις ψυχονευρωτικές επιβαρύνσεις τους. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του ερωτηματολογίου ABCDE.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σε δείγμα 1.168 ατόμων, 68,75% έπασχε από τουλάχιστον ένα νόσημα ενώ 28,68% έπασχε από τρία ή περισσότερα νοσήματα. Σημαντικά υψηλότερος ΔΣCh και χαμηλότερος 10%ΠΕ συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες ηλικίες, την κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και τις ψυχονευρωτικές επιβαρύνσεις. Σημαντικές διαφορές των δεικτών διαπιστώθηκαν σε σχέση με το φύλο: οι άνδρες εμφάνιζαν, πρωιμότερα, 0,6 νέες παθήσεις κάθε δεκαετία διανυόμενης ζωής, ενώ οι γυναίκες, οψιμότερα, 1,27 παθήσεις κάθε δεκαετία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Διαπιστώθηκε ότι η κατανομή της πολυνοσηρότητας τροποποιείται ανάλογα με επιδημιολογικά, κοινωνικά, κλινικά και ψυχοκινητικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη στη διαχείριση ασθενών και στην οργάνωση των συστημάτων υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης συννοσηρότητας, Ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής, Πολυνοσηρότητα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής