Τελ. ενημέρωση:

   21-Apr-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(3), Μάιος-Ιούνιος 2019, 383-392

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου
κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
10ετής επανέλεγχος μελέτης ΑΤΤΙΚΗ (2002–2012)

Σ. Κολιοφούτης,1 Α. Κόλλια,1 Ε. Γεωργουσοπούλου,1 Χ. Χρυσοχόου,2 Χ. Παπαγεωργίου,3 Χ. Πίτσαβος,2 Δ. Παναγιωτάκος1
1Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
2Α΄ Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
3Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Διερεύνηση της επίδρασης του χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) στη δεκαετή επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου (ΚΑΝ), κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η παρούσα πληθυσμιακή μελέτη διεξήχθη στον νομό Αττικής, όπου η Αθήνα είναι μια σημαντική μητρόπολη. Κατά την περίοδο 2001–2002 συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από 1.528 άνδρες (18–87 ετών) και 1.514 γυναίκες (18–89 ετών). Το εκπαιδευτικό επίπεδο και το ετήσιο εισόδημα χρησιμοποιήθηκαν για τον ορισμό του ΚΟΕ. Κατά τη δεκαετή περίοδο παρακολούθησης (2002–2012) καταγράφηκε η συχνότητα εμφάνισης ΚΑΝ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο ΚΟΕ, σε ηλικίες >40 ετών, εμφάνισε ανεξάρτητη συσχέτιση με αυξημένη δεκαετή επίπτωση ΚΑΝ (προσαρμοσμένος σχετικός λόγος και 95% διάστημα εμπιστοσύνης: 2,9 [1,6, 5,1]), αλλά όχι μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων. Το ΚΟΕ επίσης συσχετίστηκε αρνητικά με ψυχολογικές διαταραχές (όλες οι τιμές p<0,001), σακχαρώδη διαβήτη (p=0,002), παχυσαρκία (p=0,087) και σωματική δραστηριότητα (p=0,091).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Υπάρχουν ενδείξεις μιας σταθερής αντίστροφης συσχέτισης μεταξύ του ΚΟΕ και της επίπτωσης της ΚΑΝ, καθώς και υψηλότερα επίπεδα παραγόντων κινδύνου ΚΑΝ μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων ατόμων. Οι εντυπωσιακές διαφορές βάσει ΚΟΕ υπογράμμισαν την κρίσιμη ανάγκη βελτίωσης του ελέγχου, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας των συνθηκών που σχετίζονται με την ΚΑΝ για τους ανθρώπους χαμηλότερου ΚΟΕ, με έμφαση στις μεσαίες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, καθώς και μια ευρύτερη διεπιστημονική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία.

Λέξεις ευρετηρίου: Επίπτωση, Καρδιαγγειακή νόσος, Κίνδυνος, Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής