Τελ. ενημέρωση:

   21-Apr-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(3), Μάιος-Ιούνιος 2019, 349-357

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οικονομική κρίση και στοματική υγεία
Μια ποιοτική προσέγγιση

Α. Κουλούρη,1 Μ. Φούφουλα,2 Ι. Καπράλος,3 Ι. Λυγερού,4 Ζ. Ρούπα5
1Νοσηλευτική Υπηρεσία, Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, Σαλαμίνα
2Κοινωνική Υπηρεσία, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Λιβαδειά
3Τμήμα Α΄, Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Αθήνα
4Καρδιοχειρουργική Μονάδα, «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αθήνα
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ Η αποτύπωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη στοματική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας μέσα από συνεντεύξεις επαγγελματιών υγείας του οδοντιατρικού κλάδου.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί και νοσηλευτές) που συμμετείχαν στη μελέτη εργάζονταν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), έτσι ώστε να είναι το δυνατότερο σφαιρική η διερεύνηση του θέματος. Χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μεθοδολογική προσέγγιση και συμβατική θεματική ανάλυση περιεχομένου για τη διερεύνηση των απόψεων των επαγγελματιών υγείας του οδοντιατρικού κλάδου. Πραγματοποιήθηκε ημιδομημένου τύπου ερευνητική συνέντευξη και δειγματοληψία σκοπιμότητας (purposive sampling). Στη συνέχεια διενεργήθηκε ανάλυση των δεδομένων, κωδικοποίηση, ερμηνεία και απόδοση των αποτελεσμάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Παρατηρήθηκαν μειωμένες παροχές της οδοντιατρικής περίθαλψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η έλλειψη χρημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία και την παραμέληση από πλευράς του πληθυσμού τόσο της θεραπείας όσο και του προληπτικού ελέγχου για την κατάσταση των δοντιών. Βρέθηκε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει μόνο αντιμετώπιση του πόνου και όχι πρόληψη ή άλλες οδοντιατρικές παρεμβάσεις. Υπήρχε σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων που εργάζονταν και εκείνων που είχαν πληγεί από την κρίση, με τους πρώτους να έχουν σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τους δεύτερους να επιλέγουν τα κοινωνικά ιατρεία και τα ιατρεία των ΜΚΟ. Η οικονομική κρίση επηρέασε περισσότερο τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, γιατί το κόστος των προσθετικών και των ορθοδοντικών εργασιών, αντίστοιχα, είναι δυσπρόσιτο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η οικονομική κρίση με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματος και τη φτώχεια σχετίζονται με το χαμηλό επίπεδο οδοντικής υγείας. Η παρατηρούμενη ένδεια σε υλικοτεχνική υποδομή οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης και στη στροφή μεγάλου τμήματος του πληθυσμού στις παροχές των κοινωνικών ιατρείων. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Η λήψη μέτρων που θα προασπίσουν τη στοματική τους υγεία αποτελεί την προφανή και αναγκαία επιλογή.

Λέξεις ευρετηρίου: Οικονομική κρίση, Στοματική υγεία, Σύστημα υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής