Τελ. ενημέρωση:

   21-Apr-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(3), Μάιος-Ιούνιος 2019, 300-311

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα
Κυτταρική θεραπεία στην αναγεννητική Ιατρική και στον σχεδιασμό ανθρώπινων ασθενειών

Ε. Μωυσίδου, Μ. Γουλιελμάκη, Ι. Χριστοδούλου, Β. Ζουμπουρλής
Μονάδα Βιοϊατρικών Εφαρμογών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα

Τα τελευταία έτη έχει εισαχθεί δυναμικά στον χώρο της επιστήμης η χρήση πολυδύναμων κυττάρων σε εφαρμογές τόσο του κλάδου της αναγεννητικής Ιατρικής όσο και της μοντελοποίησης πολλών ανθρώπινων ασθενειών. Πράγματι, τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα φαίνεται να αποτελούν έναν τομέα πολλά υποσχόμενο στο πεδίο της Ιατρικής. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα στη χρήση τους, τόσο ηθικά, όσο και πρακτικά. Γι' αυτόν τον λόγο, η έρευνα στο εν λόγω πεδίο συνεχίζεται σήμερα με εντατικό ρυθμό. Η επανάσταση στον χώρο ήλθε με την ανακάλυψη των Takahashi και Yamanaka το 2006, οι οποίοι έδειξαν ότι είναι δυνατό να προκύψουν πολυδύναμα κύτταρα από πλήρως διαφοροποιημένα κύτταρα. Αυτά τα πολυδύναμα κύτταρα αναφέρονται ως επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα φαίνεται να μπορούν να υπερπηδήσουν κάποια από τα βασικά μειονεκτήματα των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, όπως τους ηθικούς φραγμούς που διέπουν τη χρήση των τελευταίων, αλλά και τα προβλήματα περί πιθανής απόρριψης μοσχευμάτων κατά τις μεταμοσχεύσεις. Η χρήση της τεχνολογίας των επαγόμενων βλαστικών κυττάρων στην εποχή μας στρέφεται κυρίως προς δύο κατευθύνσεις: Στην αναγεννητική Ιατρική, όπου γίνονται προσπάθειες για την αναδημιουργία κατεστραμμένων ιστών και οργάνων, και στην ανάπτυξη του τομέα της εξατομικευμένης Ιατρικής, μέσω του σχεδιασμού ανθρωπίνων νόσων με τη χρήση κυττάρων τα οποία λαμβάνονται απ' ευθείας από τον ασθενή. Μέχρι σήμερα, η έρευνα στο πεδίο των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων είναι ελπιδοφόρα, αν και υπάρχουν ακόμη περιορισμοί σχετικά με τη χρήση τους. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η εξέταση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των επαγόμενων βλαστικών κυττάρων, καθώς και οι εφαρμογές τους στην αναγεννητική Ιατρική και στη μοντελοποίηση διαφόρων νόσων.

Λέξεις ευρετηρίου: Αναγεννητική Ιατρική, Επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, Επαναπρογραμματισμός, Κυτταρική θεραπεία, Μοντελοποίηση νόσων.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής