Τελ. ενημέρωση:

   03-Aug-2018
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 35(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2018, 490-496

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιότητα ζωής νοσηλευομένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, NYHA IV

Α. Κίκηρα, Ι. Κουτελέκος, Σ. Παρισσόπουλος, Α. Τσάμη, Γ. Φούκα, Μ. Πολυκανδριώτη
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Νευρολογικά νοσήματα-Σύγχρονη πρακτική βασισμένη σε ενδείξεις»,
Τμήμα Νοσηλευτικής, Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της ποιότητας ζωής νοσηλευομένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια NYHA IV.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 60 ασθενείς. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της συνέντευξης, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο για τους σκοπούς της μελέτης το οποίο περιελάμβανε δημογραφικά, κλινικά και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονταν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία καθώς και την κλίμακα "Minnesota Living With Heart Failure" (MLHFQ) για τη διερεύνηση της ποιότητας ζωής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στο σύνολο των 60 ασθενών, οι άνδρες αποτελούσαν το 66,7% ενώ το 76,7% του δείγματος ήταν ηλικίας >70 ετών. Σχετικά με την ποιότητα ζωής, διαπιστώθηκε ότι το 50% των ασθενών είχαν βαθμολογία περισσότερο από 66 (διάμεσος) στη συνολική βαθμολογία της ποιότητας ζωής και περισσότερο από 30 και 13 στη σωματική και στην ψυχική κατάσταση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω τιμές έδειξαν μέτρια έως υψηλή επίδραση της καρδιακής ανεπάρκειας στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επί πλέον, βρέθηκε ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν δύσπνοια ή οίδημα είχαν 15,12 και 8,5 βαθμούς, αντίστοιχα, υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα MLHFQ συγκριτικά με εκείνους οι οποίοι δεν είχαν (p=0,001, 95% CI: [8,24, 22,00] και p=0,022, 95% CI: [1,27, 15,74], αντίστοιχα). Παρόμοια, οι ασθενείς οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες είχαν 20,37 βαθμούς υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα MLHFQ συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν (p=0,001, 95% CI: [8,85, 31,89]).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πλήρης κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα συμβάλει σημαντικά στην παροχή ολιστικής φροντίδας.

Λέξεις ευρετηρίου: Καρδιακή ανεπάρκεια, Νοσηλευόμενοι ασθενείς, NYHA IV, Ποιότητα ζωής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής