Τελ. ενημέρωση: |
||
31-Mar-2011
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 28(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2011, 245-250 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συσχέτιση του σακχαρώδους διαβήτη με τη βαρύτητα αγγειογραφικών ευρημάτων Β. Πεππές,
Α. Πανουτσόπουλος,
Γ. Ράμμος,
Ν. Ζακόπουλος |
ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση της βαρύτητας των στεφανιογραφικών ευρημάτων μεταξύ διαβητικών και μη διαβητικών ασθενών με νεοδιαγνωσθείσα στεφανιαία νόσο (ΣΝ).
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πραγματοποιήθηκε μια αναδρομική μελέτη 115 ασθενών με νεοδιαγνωσθείσα ΣΝ που νοσηλεύτηκαν στην κλινική μας μεταξύ 2005–2007 λόγω οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (n=84) ή ασταθούς στηθάγχης (n=31) και υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Στα συγκεκριμένα άτομα ελέγχθηκε το ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων (αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου [ΑΕΕ], περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας, κολπικής μαρμαρυγής) και η λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή πριν από την εισαγωγή. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός βιοχημικών δεικτών (μυοκαρδιακών ενζύμων, λιπιδαιμικού προφίλ) στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Μετά από στεφανιογραφικό έλεγχο, εκτιμήθηκε η βαρύτητα της ΣΝ με τη βοήθεια του δείκτη Gensini, λαμβάνοντας υπ' όψη τη σοβαρότητα των αγγειακών στενώσεων και την ανατομική τους εντόπιση. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της δοκιμασίας X2 και του Τ-test.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) στον πληθυσμό μελέτης ήταν 20,9% (n=24). Στα εν λόγω άτομα, η αντιδιαβητική θεραπεία πριν από την εισαγωγή περιελάμβανε μονοθεραπεία ή συνδυασμένη αγωγή σε ποσοστά 20,8% (n=5) και 62,6% (n=15), αντίστοιχα, ενώ ποσοστό 16,7% των διαβητικών ασθενών (n=4) δεν ελάμβανε θεραπεία. Η επίπτωση των ισχαιμικών ΑΕΕ και της κολπικής μαρμαρυγής ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα των διαβητικών ασθενών έναντι των μη διαβητικών (X2=7,353, p=0,028 και X2=8,040, p=0,017, αντίστοιχα). Οι ασθενείς με ΣΔ και νεοδιαγνωσθείσα ΣΝ παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερες τιμές του δείκτη Gensini συγκριτικά με τους μη διαβητικούς (42,09±8,39 έναντι 35,4±3,069 95% ΔΕ, p=0,036).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στον πληθυσμό μελέτης, η παρουσία ΣΔ σχετίστηκε με υψηλότερη καρδιαγγειακή νοσηρότητα, ενώ οι διαβητικοί ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα ΣΝ παρουσίασαν στεφανιογραφικά ευρήματα σημαντικά μεγαλύτερης βαρύτητας συγκριτικά με τους μη διαβητικούς. Φαίνεται ότι ο ΣΔ συνδέεται με πολυεστιακή κατανομή και υψηλότερο ποσοστό αποφρακτικών αθηρωματικών βλαβών στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης Gensini, Σακχαρώδης διαβήτης, Στεφανιαία νόσος.