Τελ. ενημέρωση:

   07-Sep-2010
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 27(3), Μάιος-Ιούνιος 2010, 539-544

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συσχέτιση της παχυσαρκίας με την εκδήλωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Α. Καπράνα, Ε. Πρώιμος, Θ. Χειμώνα, Δ. Κιαγιαδάκη, Χ. Παπαδάκης
ΩΡΛ Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Χανιά

ΣΚΟΠΟΣ Η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα, το θώρακα και ειδικά τον τράχηλο έχει συσχετιστεί με εκδήλωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Σκοπός της μελέτης ήταν να καταδειχθεί η συσχέτιση της παχυσαρκίας με την εκδήλωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

ΥλΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Kατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2006 έως το Φεβρουάριο 2009 εξετάστηκαν στο Ειδικό Ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο Διαταραχών Ύπνου του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων 291 ασθενείς. Αρχικά, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε πολυπαραγοντική μελέτη ύπνου (polysomnography), όπου διαπιστώθηκε ότι εκδήλωναν σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δηλαδή είχαν δείκτη απνοιών-υποπνοιών AHI (apnea-hypopnea index) >5/ώρα ύπνου. Στο πλαίσιο διερεύνησης του συνδρόμου οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις, κεφαλομετρικές και σωματομετρικές μετρήσεις, κλινική εξέταση και δοκιμασία Müller.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 85,7% των ασθενών που εκδήλωσαν το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) (BMI >25 kg/m2). Ειδικά, όλοι (100%) οι παχύσαρκοι ασθενείς (BMI >30 kg/m2) εμφάνισαν το σύνδρομο. Οι ασθενείς με αυξημένη περίμετρο τραχήλου εκδήλωσαν το σύνδρομο σε μεγαλύτερο ποσοστό (88,7%) από αυτούς με φυσιολογική περίμετρο (11,3%) και το ποσοστό αυτό έφθανε στο 100% όταν συνοδευόταν από υψηλό BMI. Τέλος, οι ασθενείς που εκδήλωσαν το σύνδρομο και είχαν αυξημένη περίμετρο τραχήλου και υψηλό BMI παρουσίαζαν συνήθως απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού (παθολογικό ποσοστό απόφραξης αεραγωγού >75%) σε περισσότερα του ενός επίπεδα (επίπεδο μαλθακής υπερώας και επίπεδο βάσης γλώσσας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η παχυσαρκία αποτελεί για τους ενήλικες έναν από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες ανάπτυξης του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ως δείκτης παχυσαρκίας αξιολογείται και η αυξημένη περίμετρος του τραχήλου λόγω της ομοιόμορφης κατανομής λίπους στην περιοχή. Η εναπόθεση λίπους στην τραχηλική χώρα συνεπάγεται αυξημένη ενδοτικότητα των πλαγίων τοιχωμάτων του οροφάρυγγα και του υποφάρυγγα προς τη μέση γραμμή και εμφάνιση αποφρακτικών φαινομένων σε περισσότερα του ενός επίπεδα. Το στοιχείο αυτό αποτελεί δυσμενή προγνωστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, τόσο συντηρητικά (συσκευή C-PAP) όσο και επεμβατικά, ενώ πλέον, ειδικά για τους παχύσαρκους ασθενείς, το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε πιο ριζικές στρατηγικές που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών καθώς και στη βαριατρική χειρουργική.

Λέξεις ευρετηρίου: Αποφρακτική υπνική άπνοια, Παχυσαρκία, Περίμετρος τραχήλου.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής