Τελ. ενημέρωση:

   15-Jul-2010
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 27(3), Μάιος-Ιούνιος 2010, 529-538

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανοσιακή ανοχή προκαλούμενη από την αναστολή μόνο του CD18 ή και του Stat3 και του IDX-1
κατά τη μεταμόσχευση μυελού ποντικών όπου εμφανίζεται λεμφοποίηση Τ-λεμφοκυττάρων του θύμου
μετά από τη μεταμόσχευση

T. Nakatsuji
Department of Transfusion Cell Therapy, Hamamatsu University School of Medicine, Hamamatsu, Japan

ΣΚΟΠΟΣ Διευκρίνιση του μηχανισμού ανοσιακής ανοχής και ανάδειξη της εμφάνισής της τόσο κλινικά όσο και in vitro.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Έγινε μεταμόσχευση μυελού με δέκτες F1 (DAxLEW) και δότες υβριδικά ποντίκια, με παρακολούθηση για 127-157 μέρες μετά από τη μεταμόσχευση. Τα μυελικά κύτταρα χορηγήθηκαν μαζί με αντισώματα Stat3 και IDx-1 ή μόνο με αντίσωμα CD18 στο σπλήνα του δέκτη, στον οποίο είχε επίσης μεταμοσχευθεί τμήμα σπλήνα του δότη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όταν χορηγήθηκαν μυελικά κύτταρα από DA ποντίκια μαζί με αντισώματα Stat3 και IDx-1 ή αντίσωμα CD18, δεν εμφανίστηκαν συμπτώματα χρονίας αντίδρασης του μοσχεύματος κατά του ξενιστή (GvHD), όπως απώλεια βάρους, ατροφία θύμου, γαστρεντερικές διαταραχές και αλωπεκία. Τα F1 θηλυκά ποντίκια χωρίς κλινική GvHD παρουσίασαν αυξημένο αριθμό μεγακαρυοκυττάρων στο μυελό, μη παρουσία εξωμυελικής αιμοποίησης και κυτταρομετρικά ενεργοποίηση του Stat3 στο μυελό και στο θύμο και των CD11b, CD18 και IDx-1 στο σπλήνα του δέκτη και του μοσχεύματος. Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των Stat3+ κυττάρων του θύμου και των DIx-1+ κυττάρων του σπλήνα σε αυτά τα θηλυκά ποντίκια χωρίς σημεία GvHD ήταν 0,58, ενώ των αντίστοιχων μαρτύρων ήταν 0,4. Οι ανοσοχημικές μικροφωτογραφίες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξαν ειδικά μιτοχονδριακές IDx-1 πρωτεΐνες καθώς και Stat3 στα θηλυκά ποντίκια με ανοσιακή ανοχή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανοσιακή ανοχή προάγεται με την αναστολή του Stat3 και του IDx-1, ενώ εμφανίζει μια αρνητική αλληλεπίδραση με το Stat3, κατά τη στιγμή της μεταμόσχευσης μυελού. Το CD18 αντανακλά τον πολλαπλασιασμό των διεγερμένων Τ-κυττάρων του θύμου. Η σπληνική παραγωγή του IGF-1 θα πρέπει να προάγει την ανοσιακή ανοχή χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων GvHD.

Λέξεις ευρετηρίου: Ανοσιακή ανοχή, CD18, Θύμος, IDx-1, Μεταμόσχευση μυελού, Μιτοχόνδρια, Σπληνικά μοσχεύματα, Stat3, Χρόνια αντίδραση μοσχεύματος κατά ξενιστή.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής